Hogyan lehet lehajtani a talajcsavarokat?

A talajcsavaroknak sokoldalú felhasználási módja van, kezdve a ház körüli alapozástól, egészen a komolyabb, ipari kivitelezésekig. Természetesen a különböző használatbavétel különféle talajcsavarokat igényel, amelyet elsősorban az alapozandó építmény mérete, felhasználása, súlyterhelése határoz meg.

Azt már tudjuk, hogy többféle méretű talajcsavarok vannak, azonban arról már kevesebb szó esett eddig, hogy a csavarok lehajtásának lehetőségei is különbözőek.

Milyen tényezők befolyásolhatják a talajcsavarok lehajtását?

Ahhoz, hogy lássuk, hányféle módja van a talajcsavarok lehajtásának, előbb meg kell vizsgálnunk, hogy milyen célra választjuk ki őket.

A BAYO.S Magyarország által forgalmazott prémium minőségű talajcsavarok három kategóriába sorolhatók: HOBBY, SEMI, illetve PROFI. Az elnevezések utalnak egyrészt a csavarok méretére, illetve teherbírására, ezáltal a felhasználási területeikre.

A HOBBY kategóriába a kisebb, 50-70 cm-es (toldás esetén akár 90-120 cm-es) talajcsavarok tartoznak. A HOBBY szériában széleskörben érhetők el csavarfejek a választékos felhasználási lehetőség érdekében. A HOBBY csavarok a ház körüli egyszerűbb építmények, így különösen kerítések, teraszok, autóbeállók, pergolák, kerti tárolók, féltetők, lemezgarázsok alapozásához nyújtanak stabil és azonnal terhelhető alternatívát a betonozás kiváltására. A HOBBY szériába tartozó talajcsavarok előnye, hogy akár kézi erővel is bárki le tudja hajtani, nem szükséges hozzá szakkivitelezőt hívni.

A SEMI kategóriába tartozó 80-125 cm-es talajcsavarokat már szakszerűbb alapozást igénylő konténerekhez és kisebb modulházakhoz ajánljuk, de nagyobb teherbírást igénylő házkörű építményekhez is már a SEMI szériába tartozó talajcsavarokat szoktuk javasolni. Ezeknek a csavaroknak a lehajtásához azonban már gépi erő szükséges.

A 1,5 méteres hosszúságot meghaladó, PROFI szériába tartozó talajcsavarok már komolyabb építőipari felhasználásra alkalmasak. Hosszuk mellett az átmérőjük és a falvastagságuk is nagyobb, mint az alacsonyabb kategóriába tartozó társaiké, ezáltal adnak megfelelő stabilitást és teherbírást az építményekhez. A toldható talajcsavarok segítségével akár a több méteres hosszúság is elérhető, amelyek különösen laza, feltöltött talajban, illetve vizes közegben, valamint nem egyenletes terepen biztosítanak stabil alapozási lehetőséget az építményeinknek, legyen szó konténeregyüttesekről, modulházakról, vagy akár könnyűszerkezetes falpaneles, illetve SIP panelből épülő lakóházakról.

Ha kíváncsi rá, hogyan húzható fel egy kerítés egyszerűen, talajcsavarokat használva, olvassa el cikkünket! »

A ház körüli alapozáshoz használt HOBBY talajcsavarok lehajtása

A HOBBY kategóriába tartozó talajcsavarokat kézi erővel és egy speciális, bérelhető manuális behajtóeszközzel is le lehet hajtani. A precízebb telepítést megkönnyítheti, ha a talajcsavar tervezett helyén előfúrást végzünk ugyan úgy, mint egy facsavar esetén, csak ez esetben egy 20-30 centiméteres fúrószárral.

A HOBBY talajcsavarok tervezéséhez és lehajtásához hasznos útmutatókat talál a Talajcsavarok tervezése segédletekkel menüpontban, a manuális lehajtó eszköz bérlésével kapcsolatosan pedig a Lehajtó eszköz bérlés fül alatt tájékozódhat.

Nézze meg a kézi lehajtásról készült animációt!

„…és ha nem elég a kézi erő…”

A HOBBY talajcsavarok esetében is felmerülhet az igény a gépi lehajtásra. Ehhez a kisebb áttételű GEARBOX 1:20 az egyik legalkalmasabb eszköz, azonban elérhető más, szintén gépi nyomatékot biztosító lehajtó eszköz is. Ilyen eset lehet, ha nagy mennyiségben kell lehajtani talajcsavarokat. Másik eset, ami a gépi lehajtást indokolhatja, ha a talaj annyira tömör, kötött és kemény, hogy kézi erővel már nem megoldható a HOBBY talajcsavarok telepítése sem.

A gépbérlési lehetőségekről érdeklődjön elérhetőségeinken>>

Nézze meg a gépi lehajtásról készült animációt!

SEMI és PROFI szériába tartozó talajcsavarok lehajtása

A SEMI és PROFI kategóriába tartozó talajcsavarok telepítéséhez már nem elegendő a pusztán kézi erő, ezért a lehajtás speciális eszközöket igényel.

A talajcsavarok lehajtását egy rendkívül erős, ipari felhasználásra gyártott elektromos fúrógép végzi, amelynek erejét egy nyomatékváltó sokszorozza meg. A GEARBOX 1:150 áttételű speciális eszközzel a 1,5 – 2 méteres talajcsavarok is telepíthetők, a BAYO.S toldható talajcsavarok felhasználásával pedig akár a 2 méteres telepítési hosszt is meghaladhatjuk.

A PROFI kategóriába tartozó talajcsavarok telepítése, figyelemmel a méretekre, a speciális alapozási tervekre, statikai előírásokra, illetve egyes projekteknél akár több száz darab csavarra, egy talajcsavarozásra kifejlesztett, önjáró, hernyótalpas, hidraulikus működésű munkagéppel történik. A gép alkalmas akár sziklás talajba is elvégezni a lehajtást, előfúrást követően.