A jó minőségű talajcsavar számos szempont alapján értékelhető. Fontos szempontok közé tartozik a tartósság, a stabilitás, a korrózió elleni ellenállóképesség és az anyaghasználat.

Íme néhány jellemző, amelyek alapján a talajcsavar minősége meghatározható:

Anyagminőség

A prémium minőségű talajcsavarok általában magas minőségű acélból készülnek, amely ellenáll a korróziónak és hosszútávú tartósságot biztosít. A gyenge minőségű talajcsavarok újrahasznosított acélból készülnek, ez azonban elsősorban a távol-keleti, kínai gyártóktól származó olcsó talajcsavarokra jellemzők.

Az anyaghasználat ránézésre nem ítélhető meg laikus számára, azonban a minőségi acélból készült talajcsavarok és az újrahasznosított acélból készült talajcsavarok között jelentős minőségbeli különbségek vannak: utóbbi talajcsavarok bár olcsóbbak lehetnek, mint a minőségi társaik, azonban a szakítószilárdságuk (teherbíró képességük) lényegesen alacsonyabb és sokkal gyorsabban korrodálódnak, ezért élettartamuk lényegesen rövidebb.

Felületkezelés

A jó minőségű talajcsavar tűzihorganyzott, amely eljárásnak a célja az, hogy védje a talajcsavart a korróziótól és a környezeti hatásoktól. Fontos, hogy a termék felületvédelme tűzihorganyzott legyen és ne hideghorganyzással történjen.

Az EU-ban szabvány írja elő azt is, hogy milyen módon kell történnie a tűzihorganyzásnak. Óriási tévhit, hogy a horgany vastagsága (mikron) egyenlő a minőségi horganyzással. Hiába a vastag horganyréteg, ha nem megfelelő az acél előkészítése, illetve az sem mindegy, hogy milyen minőségű és összetételű horganyfürdőbe mártják az acélt.

Amennyiben a talajcsavar horganyzása nem az előírásoknak megfelelően történik, akkor az élettartama lényegesen lerövidül.

Méret és kivitel

A talajcsavar mérete és kivitele abból a szempontból fontos, hogy az alapozandó építményhez a megfelelő méretű és típusú talajcsavar kerüljön telepítésre.

A megfelelő átmérőjű és hosszúságú talajcsavar kiválasztása kiemelten fontos annak érdekében, hogy megfelelő stabilitást adjon a tervezett szerkezetnek a talajban.

Alultervezéssel természetesen alacsonyabb költségből is megoldható az alapozás, azonban ez később jelentős károkat okozhat, amelynek költsége a többszöröse is lehet annak a költségnek, amit a kisebb talajcsavarok kiválasztása során „spóroltunk”.

Megfelelő terhelési kapacitás

A talajcsavaroknak képeseknek kell lenniük megtartani a tervezett terhelést, legyen szó kisebb kerti építményekről (kerítésről, teraszról), vagy lakóépületekről. Bizonyos építmények esetében a megfelelő tervezéshez talajvizsgálati jelentés, statikai vizsgálat és a talajcsavar helyszíni teherbírási vizsgálata szükséges.

Gyakran érkezik olyan kérés cégünk részére, hogy „2 tonnát elbíró talajcsavarra” lenne szükség. A kérdés önmagában hibás, ugyanis az építmény szempontjából nem a talajcsavarnak van teherbírása, hanem a talajnak van teherbíró képessége. Előzetes vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az elérni kíván teherbírás adott talajban milyen méretű talajcsavarral érhető el.

Tanúsítványok és szabványok

Fontos és a minőségi talajcsavar ismérve, hogy megfeleljenek a vonatkozó ipari szabványoknak és rendelkezzenek azokkal a tanúsítványokkal, amelyek igazolják a minőséget és a biztonságot.

A BAYO.S talajcsavarok Európában készülnek, CE jelöléssel ellátott, I. osztályú termékek, gyártói teljesítménynyilatkozattal rendelkeznek. Mind az acél alapanyag, mint a horganyzás tekintetében rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal, amelyek a magas minőséget igazolják.

Gyártó hírneve és ismertsége

Amikor talajcsavart választunk, akkor érdemes olyan gyártótól vásárolni, amelynek jó híre van a minőség és a megbízhatóság terén.

Célszerű utána nézni az interneten, hogy a talajcsavarokat árusító cég által kínált talajcsavarok mögött jó hírnévvel rendelkező, lehetőleg európai gyártó áll-e, egyáltalán ilyen nevű gyártó létezik-e a piacon. A jó hírnevű, nemzetközi gyártók által kínált termékek garanciát adnak a magas minőségre.

Ezeken felül érdemes lehet figyelembe venni más felhasználók visszajelzéseit és véleményeit a termékekről.

Összességében tehát a jó minőségű talajcsavar kiváló minőségű anyagokból készül, amely képes megbízhatóan teljesíteni a tervezett feladatot, és hosszú élettartammal rendelkezik a megfelelő felhasználási körülmények között.

A BAYO.S Magyarország ezt kínálja az ügyfelek részére.