Lakóépületek és nagyobb építmények alapozását – legyen szó hagyományos betonalapról, vagy speciális talajcsavaros alapozásról – szakszerű tervezés előzi meg. Az alapozási terv elkészítése a tervezőasztalon való számításokon túl az építési területen végzett vizsgálatokat (talajvizsgálat és teherbírás vizsgálat) is magába foglalja. Az eredmény pedig nem más, mint egy megbízható, statikailag alátámasztott, stabil alap, ami az építményünk állékonyságát fogja szolgálni hosszú időn át.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért fontos az építmény alapozását megelőzően a szakmailag megfelelő tervezés, annak milyen lépései vannak, hogyan történik a talajcsavarok helyszíni teherbírási vizsgálata és abból milyen információkat kaphatunk.

Talajcsavaros alapozás tervezési folyamata – statikai számítások és talajvizsgálat

Talajcsavaros alapozás esetén az alapozási terv elkészítését három tényező határozza meg: statikai számítások (adatszolgáltatás), talajvizsgálati jelentés, valamint a talajcsavarok helyszíni próbaterhelése, vagy másként megfogalmazva: a talaj teherbíró képességének vizsgálata.

A statikus tervező adatszolgáltatása meghatározza a mértékadó terhet, megállapítja az alaptestre ható terheket, amelyeket az alapnak viselnie kell. Ezek azok az adatok, amelyek alapján a megfelelő mennyiségű és méretű talajcsavarok meghatározása történik.

A talajvizsgálati jelentés alapján ismerhető meg többek között a kivitelezés helyén található talaj összetétele, rétegződése, dinamikája, a talajvíz jelenléte és számos egyéb információ. Talajcsavaros alapozás esetén bizonyos talaj jellemzők kiemelt jelentőséggel bírnak, így azok meghatározása feltétlenül szükséges a talajvizsgálat során. Cégünkkel partneri kapcsolatban álló szakember ismeri ezeket a jellemzőket, így az általuk készített talajvizsgálati jelentés megfelelő adatokkal szolgál a tervezéshez.

A talajminőség jelentőségéről az alábbi cikkünkben olvashat részletesen>>

A fentieket követően kerülhet sor a talajcsavarok helyszíni próbaterhelésére, amelyet a BAYO.S megfelelő szakmai háttérrel, speciális eszközökkel végez, az országban egyedülálló módon.

Talajcsavar teherbírás vizsgálat

Ha már ismerjük a talajcsavarokra ható terheket, valamint a talajviszonyokat, sor kerülhet a megfelelő méretű és típusú talajcsavarok helyszíni próbaterhelésére. A teherbírási vizsgálat a talaj teherbíró képességét határozza meg.

A profi, EUROCODE7 szabványoknak megfelelő teherbírási vizsgálat minimum 7 ponton történő tesztelésből áll, amelynek pozícióját előzetesen a statikus tervező határozza meg a helyszínrajz, valamint a talajvizsgálati jelentés megállapításai alapján. A tesztelés speciális géppel történik, az eszköz pedig digitálisan rögzíti a mért adatokat. Az így rögzített adatok a tesztelést követően a tervezőasztalra kerülnek, amelyeket a statikus tervező értékel.

A stabil és megbízható talajcsavaros alapokról az alábbi cikkünkben olvashat részletesen>>

A teherbírási vizsgálat során mért és kiértékelt eredményekről jegyzőkönyv készült, amelyben a statikus meghatározza a talajcsavarok nyomó, húzó és oldalirányú teherbírását.

Mi történik, ha kihagyjuk ezeket a lépéseket?

Lakóépületek és nagyobb építmények talajcsavaros alapozásához tehát szakmailag megalapozott tervezési folyamat elvégzése szükséges, ezek hiányában statikailag megfelelő alapozási terv nem készíthető.

Könnyűszerkezetes lakóépületek professzionális teherbírási vizsgálata nélkül végzett talajcsavaros alapozása rendkívül felelőtlen és a kivitelező cég részéről súlyos szakmaiatlanságra utal. Csupán a talajcsavarok névleges teherbírása alapján meghatározni egy épület talajcsavaros alapját nem megbízható, ugyanis a talajadottságok ezeket az értékeket jelentősen befolyásolják, ami csak helyszíni vizsgálattal határozható meg.

A szakmailag megalapozott alapozási tervezési folyamat mellőzésével és a nem megfelelő minőségű talajcsavarok felhasználásával az építmény megsüllyedhet, amely súlyos károkat okozhat és ezen károk kijavítása csak jelentős költségekkel lehetséges.

Milyen a jó minőségű talajcsavar?

A BAYO.S  Magyarország által tervezett talajcsavaros alap kizárólag a cégünk által forgalmazott cseh gyártmányú BAYO.S talajcsavarok felhasználása esetén érvényes, ettől eltérő, más gyártmányú talajcsavarokra nem vonatkozik.

A különböző gyártóktól származó talajcsavarok anyaghasználatában és minőségében jelentős eltérések tapasztalhatók! Az anyaghasználatból adódóan alacsony minőségű talajcsavarok a lehajtásuk során a talaj ellenállása következtében megcsavarodhatnak, eltörhetneka nem megfelelő horganyzás következtében átrozsdásodhatnak ezáltal elveszítik teherbírási képességüket és állékonyságukat.

Cégünk kizárólag Európában gyártott, prémium minőségű, jogszabályban előírt tanúsítvánnyal és gyártói teljesítménynyilatkozattal (DoP) rendelkező, CE jelöléssel ellátottISO szabványnak megfelelően tűzihorganyzott talajcsavarok értékesítésével és kivitelezésével foglalkozik, amelyek magas teherbírással rendelkeznek és rendkívül ellenállóak a korrózióval szemben, így a hosszútávú élettartam és újra felhasználhatóság garantált. Kivitelezéseinkre és termékeinkre garanciát vállalunk.

Lakóépületek alapozásához nem javasoljuk kínai, török, illetve egyéb távol-keleti, továbbá ismeretlen eredetű talajcsavarok felhasználását. Az Európán kívüli gyárakra nem vonatkoznak az EU-s minőségbiztosítási szabványok és nem ellenőrízhető, hogy a talajcsavar milyen minőségű acélból készült, a horganyzás milyen eljárással és milyen összetételű horgannyal történik és a falvastagságuk megfelel-e a teherbírási követelményeknek.

A talajcsavarok és a kivitelező megfelelő kiválasztásáról az alábbi cikkünkben olvashat részletesen>>