A talajcsavaros alapozás azonban még kevésbé ismert megoldás és a laikusok számára sok kérdést vet fel a technológia alkalmazhatósága.

  • Beton nélkül alapozni?
  • Valóban elég stabilak, tartósak a talajcsavarok és képesek megtartani egy teherhordó szerkezetet?

Ha ezeket a kérdéseket feltette már magának, akkor olvassa el blogcikkünket, hogy választ kapjon a kérdéseire!

Cikkünkben bemutatjuk, hogy miként működnek a talajcsavarok, milyen tényezők befolyásolják a talajcsavar teherbírását és mitől lesznek megbízható és tartós alapok, akár csak a beton.

Az alapelv éppen olyan egyszerű, mint amilyen stabil a talajcsavaros alap

A talajcsavar a cölöpök egyik fajtája, vagyis az alapozási technika legrégebbi formáját, a cölöpalapozás elvét követi, amelyet évezredek óta alkalmaznak, hatékonyan.

Szemben azonban a korábban még fából készült változatokkal, a talajcsavarok tűzihorganyzott acélcsövek, amelyeken hegesztett menetek találhatóak és arra a célra tervezték őket, hogy a földbe hajtva vízszintes és függőleges (húzó és nyomó) terheléseket legyenek képesek viselni, sokkal hatékonyabban, mint a korábban fából készült cölöpalapok.

A talajcsavaros alapozási technológia egyik nagy előnye a hagyományos alapozással szemben, hogy a telepítéshez nem szükséges földmunkákat végezni, földet kitermelni.

Profi talajcsavaros alap

A talajcsavarok működési mechanizmusának elve gyakorlatilag megegyezik a hagyományos fába hajtott csavarokéval. Amikor a csavart behajtjuk, akkor a fogadó közegbe (fába) illeszkedik és reteszelő hatás révén rendkívül szilárdan rögzül. Ezzel megegyezően, amikor a talajcsavart a kellő nyomatékkal a talajba hajtjuk, akkor a reteszelés a talajcsavar és a talaj között jön létre, a menetek pedig erősitik a talajcsavar és a közeg közti illeszkedést. Ezen felül a talajcsavar lehajtása során az azt körülvevő talaj tömörödik, ami további surlódó kölcsönhatást eredményez a talajcsavar tengelye és a föld között. Az acélcső és a talaj közötti kapcsolatra ható surlódási erők szorítónyomást eredményeznek, amely a talajcsavar stabilitását tovább fokozza.

A talaj, mint legfontosabb tényező

Ahogyan az a fentiekből is következik, a talaj jellege, típusa, tömörsége döntő tényező a talajcsavarok teherbíró képessége szempontjából. Az altalaj és a talajcsavar közötti kölcsönhatás az, amely a talajcsavarok alapként való alkalmazását lehetővé teszik, tehát míg a talajcsavar a belső, addig a talaj a külső teherbíró képességet határozzák meg.

A talajvizsgálat tehát elengedhetetlen az alap külső teherbírásának értékeléséhez. A talajvizsgálati jelentés azt is megmutatja, hogy milyen eltérő talajtípusok találhatóak az építési helyszínen, milyen a talaj sűrűsége, összetétele, illetve hol található a teherbíró réteg.

talajcsavaros alap tesztelése

Ki kell emelni, hogy nem minden talajréteg alkalmas teherbírásra, ezt számos tényező befolyásolhatja, így különösen a talajrétegek összetétele, sűrűsége, illetve esetleges talajvíz jelenléte.

A talajra vonatkozó információk, a terhelési adatok, valamint a talajcsavarok teherbírási adatai ismeretében a megfelelő talajcsavaros alap kiszámítható és megtervezhető.

A talajcsavarok helyszíni teherbírási vizsgálata szintén kellő információt tud adni a talajcsavar adott talajban való teherbíró képességére. A tervezés során a teherbírási vizsgálatot el kell végezni annak igazolására, hogy a tervezett talajcsavaros alap megfelelő lesz az építmény terheinek viselésére.

Természetesen talajvizsgálat és teherbírási vizsgálat nem minden esetben szükséges, ezt jellemzően az építmény jellege határozza meg.

A szakszerű kivitelezés is fontos, nem csak a megfelelő tervezés

A talajcsavaros alap teherbíró képessége szempontjából másik fontos tényező a telepítési technológia. A talajcsavarok lehajtásához különböző eszközök állnak rendelkezésre, így különösen elektromos és hidraulikus talajcsavarozó gépek. Egy azonban közös mindegyikben, mégpedig az, hogy a telepítést szakképzett és tapasztalt kezelőnek kell végeznie.

A talajcsavarok telepítése során több különböző körülményt szükséges figyelembe venni.

Fontos, hogy a talajcsavarok egyenletesen, megfelelő szorító nyomás mellett kerüljenek lehajtásra.

Figyelni kell a nyomatékot és a szintet is, hogy a talajcsavarok merőlegesen kerüljenek telepítésre.

A nem megfelelően végzett telepítés negatív hatással lehet a talajcsavarok teherbíró képességére, akárcsak a föld felfelé történő mozgása (kitermelése) a talajcsavar lehajtása során.

stabil talajcsavaros alap

Összefoglalva – A talajcsavaros alapozás megbízható megoldás

Bizonyos értelemben a talajcsavaros alapozás sem különbözik a hagyományos alapozástól.

A megfelelő minőségű terméket, a megfelelő talajt és a telepítési szakértelmet össze kell hangolni ahhoz, hogy stabil, statikailag megfelelő, tartós és megbízható alapot kapjunk.

A szakmához nem értő cégek által, megfelelő tervezés nélkül, szakmaiatlan módon történő kivitelezéssel éppúgy készülhet rossz minőségű betonalap, mint talajcsavaros. Egyik megoldás sem rosszabb a másiknál, csak a technológia más, de megfelelő szakértelemmel végzett kivitelezés mellett mindkét megoldás megbízható alapot eredményez.

A talajcsavarok azon túl, hogy rendkívül biztonságosak és stabilak, innovatív és környezettudatos alapozási alternatívát is jelentenek más, hagyományos alapozási megoldásokkal szemben. Alkalmazható az egyszerűbb építményektől, kerti épületektől, egészen a könnyűszerkezetes lakóépületekig és ipari felhasználáshoz egyaránt.

A BAYO.S Magyarország által fogalmazott talajcsavarok megbízható forrásból származnak, tervezésük és gyártásuk a BAYO.S cseh-dán vállalat kutatás-fejlesztésének eredményeként és felügyelete mellett Európában történik az EU vonatkozó jogszabályi előírásainak megfelelően és kiváló minőségben.

Amennyiben prémium minőségű talajcsavarokra, statikailag megalapozott tervezésre és szakszerű kivitelezésre van szüksége, akkor forduljon a BAYO.S Magyarország csapatához elérhetőségeinken>>.

stabil talajcsavaros alap