Egy újépítésű családi ház meglévő terasza fölé tervezett ügyfelünk egy féltetőt építeni, a feladat tehát féltető alapozása volt talajcsavarokkal!

A terasz szintje magasabb volt a családi ház lábazatánál, a szinteltérés feltöltésből adódott: a lábazati szintre kb. 70-80cm magasságban apró kavicsos, homokos és agyagos laza talaj került, vagyis az alapozást egy dombon kellett elvégezni, áthidalva a teherbírásra nem alkalmas feltöltést.

Betonozás esetén a feltöltött talajt teljes magasságban el kellett volna hordani, de a talajcsavarok használatával ezt ügyfelünk el tudta kerülni.

Feltöltött talajra való alapozás problémái

A tervezésnél figyelembe kellett venni, hogy a féltetőt tartó oszlopok alapját nem képezhette a laza szerkezetű feltöltés, ezért az oszlopok alátámasztására több, hagyományosnak mondható megoldás jött számításba:

  1. az oszlopok vonalában sávalap készítése;
  2. a terasz méretének megfelelő lemezalap készítése;
  3. támfal építése;

Mindhárom megoldás azonban komoly földmunkával, a terasz már meglévő padlózatának megbontásával vagy lebontásával járt volna, amelyet ügyfelünk mindenképpen szeretett volna elkerülni.

A fent felsorolt három megoldásban közös:

  • a rengeteg beton, zsaluzat, vasalat és zsalukő magas anyagköltsége,

  • a kivitelezéshez szükséges szakemberek jelentős munkadíja,

amelyek jelentős költségeket emésztettek volna fel, nem beszélve a kivitelezéssel járó felfordulásról, munkagépekről és a több hetes kivitelezési és kötési időről.

talajcsavaros alapozás

Féltető alapozása feltöltésre talajcsavarokkal? Igen, lehetséges!

Ügyfelünk a fenti nehézkes, körülményes és drágának mondható megoldások helyett egyszerűbben szerette volna kivitelezni a féltető építését, elkerülve, hogy munkagépek járják össze az udvart és hordják el a ház elől a feltöltött talajt.

Felkeresett tehát minket, hogy a problémájára tudunk-e javasolni egy gyorsabb és hatékonyabb megoldást. A válasz egyértelmű volt: IGEN!

A kivitelezésre szerződést kötöttünk, így a féltető alapozást az Otthonfelújítási támogatás keretében el tudta számolni, a költségek felét vissza tudta igényelni! A támogatásról itt olvashat bővebben>!

A BAYO.S talajcsavarok kiválóan alkalmasak az oszlopok alátámasztására, ezért a legkézenfekvőbb megoldást tudtuk nyújtani.

Mi alapján került megtervezésre a talajcsavarok mérete és mennyisége?

talajcsavaros alapozás

A tervezés során számításba vettük a féltető súlyát, a szerkezetre ható meteorológiai terheket (szél, hóteher), valamint a feltöltés magasságát is.

A tervezésbe bekapcsolódott a szerkezetet építő ács szakember, illetve figyelembe vettük a családi házat tervező mérnök javaslatát is, aki korábban a talajcsavarokra felhívta ügyfelünk figyelmét.

A kiválasztott BAYO.S PROFI szériába tartozó talajcsavarok kellő hosszúsággal és alátámasztó erővel rendelkeznek ahhoz, hogy a már meglévő terasz padozat mellett közvetlenül, a közel 70-80cm feltöltést áthidalva, az oszlopok tervezett helyén lehajtva, megfelelő és biztonságos alapot nyújtsanak az építendő faszerkezetnek.

A BAYO.S PROFI talajcsavarokról és felhasználási lehetőségekről itt olvashat bővebben>.

Minden körülményt figyelembe véve egy stabil és megbízható alaphoz az alábbi típusú talajcsavarokat javasoltuk:

BAYO.S PROFI Talajcsavar HEX-160 M16 76×3,6×1550

Hogyan zajlott a talajcsavarok lehajtása?

A talajcsavarok a feltöltésen át a tömör, teherhordó talajba, körülbelül 70-80 cm mélységbe kerültek lefúrásra, ez már biztosította azt a teherbírást, amely a rákerülő szerkezetet stabilan és biztonságosan képes megtartani.

A talajcsavarok teherbírásáról bővebben ebben a cikkben olvashat>.

A tervezett faszerkezet oszlopainak helye tervrajz szerint lett kitűzve, majd a BAYO.S Magyarország munkatársai a cégünk által tervezett és az Ügyfél által megrendelt 9 db BAYO.S PROFI HEX-160 M16 76×3,6×1550 talajcsavart a kijelölt helyekre precízen és pontosan lehajtotta.

A féltető alapozása során nem kellett megbontani a már meglévő teraszt, illetve magát a feltöltést, egy lapát földet nem kellett odébb tenni.

Nem volt szükség nagy számban munkásokra, szakemberekre és nem kellett nehéz földmunkagépeket alkalmazni, földet kitermelni és azt elszállítani vagy széthordani.

A talajcsavarok lehajtása a felvonulással és levonulással együtt mindösszesen pár órát vett igénybe és 2 fő elegendő volt a kivitelezéshez.

Mivel a talajcsavarok alkalmazása során nincs kötési vagy száradási idő, a talajcsavarok azonnal terhelhetők, ezért a telepítést követően a szerkezet felépítése bármikor megkezdhető volt.

Érdekli, hogy hogyan alapoztunk kerti játszóteret? Olvassa el esettanulmányunkat>!

BAYO.S Minőség

Cégünk kizárólag Európában gyártott, prémium minőségű, gyártói teljesítménynyilatkozattal (DoP) rendelkező és CE jelöléssel ellátott, tűzihorganyzott BAYO.S Talajcsavarok értékesítésével és kivitelezésével foglalkozik, amelyek rendkívül ellenállóak a korrózióval szemben, így a hosszútávú élettartam és újra felhasználhatóság garantált.

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy talajcsavarok vásárlását megelőzően minden esetben győződjön meg arról, hogy azok rendelkeznek megfelelő műszaki előírással és gyártói teljesítménynyilatkozattal, gyártásuk igazolhatóan megfelelő minőségben történik, ellenkező esetben a korrózió elleni védelem megfelelősége és a talajcsavarok időtállósága nem garantált.

Az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló 275/2013. (VII.16.) számú Kormányrendelet értelmében csak olyan építési terméket lehet beépíteni, amely rendelkezik teljesítménynyilatkozattal. Cégünk által forgalmazott talajcsavarok ezen előírásoknak maradéktalanul megfelelnek.

BAYO.S Magyarország által forgalmazott talajcsavarok tulajdonságai:

    • Acél S235
    • Tűzihorganyzott, korrózióvédelem DIN EN ISO 1461 szabvány szerint