Mekkora teherbírással rendelkezik egy talajcsavar?

Mi garantálja a talajcsavarok teherbírását és minőségét?

A társaságunk által forgalmazott BAYO.S talajcsavarok az EN ISO 1461 szabvány szerint minősített termékek. Talajcsavarjaink a világon számos országban és számos területen kerülnek felhasználásra. Ez minden érdeklődő számára garanciát és bizalmat jelenthet, még akkor is, ha még csak most ismerkedik a talajcsavarok használatával.

A termék elsődleges célja az alapozás, mely technológia alkalmas tartószerkezetek, könnyűszerkezetes építmények és épületek talajhoz történő rögzítéséhez, beton használata nélkül.

Ezen funkcióból adódóan a talajcsavarok nagy teherbírásúak, terhelési képességeiket hosszú időn keresztül megtartják, ezért legyen szó egyszerűbb féltetőkről vagy több tonnás épületek alapozásáról, talajhoz történő rögzítéséről, a csavarok bátran használhatók.

Hogyan számítható ki, hogy mennyit bírnak a talajcsavarok?

A BAYO.S talajcsavarok terhelhetősége a csavarok hosszúságától és keresztmetszetétől függ.

A gyártó által (közepesen tömör talaj tekintetében) megadott értékek szerint a függőleges nyomóerő esetében a teherbírás a HOBBY szériába tartozó legkisebb talajcsavar 310 kg-os terhelhetőségétől egészen a PROFI széria leghosszabb FIX talajcsavarjának 5.400 kg-os terhelhetőségéig terjed.

A talajcsavarok esős időben sem lazulnak ki, nem fordulnak ki a földből. A talajcsavarok horizontális (oldalirányú) és függőleges húzóerőre vonatkozó teherbírási értékei szintén ismertek a gyártó általi teszteknek köszönhetően.

A talajszerkezet befolyásolja a teherbírást?

Lakóépület vagy ipari létesítmény építése esetén célszerű talajmechanikai (geodéziai) vizsgálattal megállapítani, hogy az építési területnek milyen a talajszerkezete. Célszerű továbbá az építkezést megelőzően, az építési területen a tervezett talajcsavart terhelési vizsgálatnak alávetni annak megállapítása érdekében, hogy a csavar teljesíti-e a tervezett (gyártó által meghatározott) terhelhetőségi paramétereket.

Mitől lesz annyira stabil a talajcsavaros alap?

A talajcsavarok stabilitását, terhelhetőségét maga a szerkezetének kialakítása biztosítja. A talajcsavarok behajtása során, a csavar oldalfala melletti talaj sűrűbbé válik, mely tömörebb közegben a csavarok ellenállnak mind a horizontális, mind a vertikális terhelésnek.

Mennyi és mekkora csavar kell?

A szükséges csavarok méretét és számát az építendő szerkezet, építmény vagy épület súlya, illetve rögzítési vagy alátámasztási pontja alapján lehet meghatározni.

Lássunk egy példát! Egy hat oszlop alátámasztású, körülbelül 1.000 kilogramm súlyú féltető alapozásához (figyelemmel a hóterhelésre is) elegendő lehet hat darab, 60 centiméter hosszúságú, összesen közel 2.700 kilogramm terhelhetőségű csavar.

Teraszok, vagy önhordó szerkezetű épületek, konténerek alapozásánál figyelembe kell venni, hogy az építményben, teraszon emberek lesznek, azokban bútorokat vagy egyéb berendezéseket is tárolnak. Ezért a csavarok számának és terhelhetőségének tervezésekor célszerű a szerkezet súlyának minimum négyszeresét figyelembe venni.

Amennyiben segítségre van szüksége a megfelelő talajcsavarok kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal és mi segítünk megtervezni a szükséges alapot.

Építési hatóság elfogadja-e a talajcsavart, mint az épület alapját?

A válasz: Igen, elfogadja.

Engedélyköteles építkezés (lakóépület vagy ipari létesítmény) esetén, az épület tervezője által, statikus szakember bevonásával kerül megállapításra, hogy a ház vagy létesítmény alapjához hány darab és mekkora teherbírású talajcsavarra van szükség, illetve hová kell telepíteni. Ezen felül a fent már említett talajmechanikai vizsgálat, illetve a teherbírási próba is azt a célt szolgálják, hogy az alapozáshoz a legmegfelelőbb talajcsavarok kerüljenek kiválasztásra.

A talajcsavaroknak számos előnyük van a betonos alapozással szemben. Tudjon meg többet ezekről »