A talajcsavaros alapozási technológia hazánkban még kevésbé ismert, innovatív megoldás a betonalapok kiváltására, és mint minden „új” technológia ismeretlen a felhasználók számára, ezért bizalmatlanok és számtalan kérdés felmerül bennük a termékkel kapcsolatban. Megnyugtatunk mindenkit, a talajcsavarok kitűnően alkalmazhatók betonalapok kiváltására széles körben.

Azonban mint minden termék/szolgáltatás esetében, úgy a talajcsavaroknál is nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű terméket és megfelelő kivitelezőt válasszunk.

Az alapozás, ahogyan a szó jelentésében is benne van, az építmény alapját biztosítja.

Egy rossz minőségű vagy rosszul kivitelezett alap az egész építményt tönkre teheti, ezért különösen fontos, hogy minőségi termékek felhasználásával és a megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező kivitelező kiválasztásával valósítsuk meg a projektünket.

A leggyakoribb kérdések, amelyek a megfelelő minőségű talajcsavar és a megbízható kivitelező kiválasztása során felmerülnek:

BAYO.S Talajcsavar
  • Melyik gyártót válasszam, ha talajcsavart szeretnék? Hogyan tudok különbséget tenni a különböző gyártmányú talajcsavarok között?

  • Melyik céget válasszam a kivitelezéshez, hogyan válasszam ki a megfelelőt?

Az alábbi cikkünkben az első kérdésre keressük meg a választ, hogy később ne érjen senkit meglepetés, bosszúság és legfőképpen kár.

Milyen a jó talajcsavar? Mik lehetnek a különbségek talajcsavar és talajcsavar között?

Egy kivitelezés során 3 helyen csúszhat félre a projekt:

  • anyaghiba

  • tervezési hiba

  • kivitelezési hiba

BAYO.S Talajcsavar

Leszögezzük, hogy mind a három tényező egyaránt fontos, de jelen cikkünkben az anyaghasználatról fogunk beszélni.

Mint minden termék esetében, a talajcsavarok minősége között is jelentős eltérések lehetnek, ami az árukban is megjelenik. Így a legalapvetőbb összehasonlítási alap, az a látszólag ugyanolyan típusú és méretű talajcsavarok közötti árbeli eltérés.

Kisebb árkülönbségek (5-10%) adódhatnak a kereskedők eltérő árazásából is, azonban ha azt látjuk, hogy az egyik cég terméke lényegesen olcsóbb, mint a másik cégé, akkor éljünk a gyanúval, hogy jó eséllyel nem egyforma minőségről beszélünk.

Talajcsavarok esetében a legfontosabb minőséget érintő tényezők:

  • Talajcsavar falvastagsága

  • Talajcsavarhoz felhasznált acél alapanyag minősége

  • Talajcsavar korrózió elleni védelme – horganyzása

Ezeket fogjuk most sorra venni…

Talajcsavarok falvastagságának jelentősége

A talajcsavar falvastagsága a legkönnyebben ellenőrizhető tulajdonság, ha össze akarunk hasonlítani két, közel egyforma méretű és típusú terméket. Egyszerűen nézzük meg a két, látszólag egyforma termék súlyát, és ha jelentős eltérést tapasztalunk, akkor bizony a könnyebb esetében „spóroltak” az anyaghasználat során.

Ez jellemzően a falvastagságban nyilvánul meg. Ahol a falvastagság vékonyabb, az a termék jellemzően olcsóbb is, viszont ez a minőség, illetve a felhasználhatóság rovására megy.

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük, hogy bizonyos hosszúságú és típusú talajcsavar nagyságrendileg mekkora súllyal kell, hogy rendelkezzen. Ebből már lehet következtetni arra, hogy megfelelő vastagságú anyagból készítették-e a talajcsavart:

Talajcsavar hossza Súlya
1250-1300 mm ~ 9 kg
1500-1600 mm ~ 12 kg
1900-2100 mm ~ 16 kg
talajcsavar falvastagság

Na de miért fontos a talajcsavarok falvastagsága?

A falvastagság főként a profi szegmensben használt talajcsavarok esetében bír nagyobb jelentőséggel, így különösen az PROFI szériába tartozó 1,2-1,4 méter és azt meghaladó hosszúságú talajcsavarok esetében.

Ilyen méretű talajcsavarokra jellemzően nagyobb költségvetésű, nagyobb teherrel bíró, hosszabb távra tervezett építmények kerülnek (modulházak, konténerépületek, könnyűszerkezetes/SIP technológiás lakóházak stb.). Az ilyen építmények esetében több tonnás teherbírást kell elérni az alapozás során, ennek eléréséhez pedig a mélyebb – teherhordó – talajrétegbe szükséges talajcsavarozni, ami könnyűszerkezetes lakóházak esetében min. 2,5-3 méteres talajcsavarok felhasználását jelenti.

Minél mélyebbre talajcsavarozunk, annál tömörebb, kötöttebb talajjal találjunk szembe magunkat és egyre nagyobb – akár 5-10 ezer Nm-es – behajtási nyomatékra van szükség a lehajtáshoz. Ebből adódóan a talajcsavar is egyre nagyobb terhelésnek van kitéve. Az 1500mm-t meghaladó talajcsavarok esetében a minimálisan ajánlott falvastagság 3,5mm.

A nem megfelelő falvastagságú talajcsavarok ilyen erőhatás mellett megcsavarodhatnak, megrepedhetnek, akár el is törhetnek, ezáltal elveszítik a teherbíró képességüket és alkalmatlanná válnak az építmény terheinek a viselésére.

Bár jellemzően a talajcsavar a fejhez közeli részen sérül, azonban elképzelhető, hogy a talajszint alatt történik meg a károsodás, amit a megrendelő észre sem vesz.

Sérült talajcsavar

Talajcsavarok gyártásához használt acél alapanyag

A talajcsavarok acélból készülnek, az acél minőségét fizikai tulajdonsága, felhasználási területe és összetétele szerint szintén Európai szabványok – és annak megfelelően hazai ISO szabványok – szerint meghatározott jelölésekkel látják el.

Talajcsavarok esetében jellemzően S235, S355 jelölésekkel találkozhatunk. Ezek általános rendeltetésű, ötvözetlen szerkezeti acélok, alacsony széntartalommal, előbbi esetében 400-500 N/mm2, utóbbi esetében 500-600 N/mm2 szakítószilárdsággal. Gyártási szabványuk: EN 10025

A termék teljesítménynyilatkozatán – amennyiben rendelkezésre áll – ezekre vonatkozó információt is találhatunk, azonban ennek valóságtartalmát ránézésre nem tudjuk ellenőrizni, így tényként akkor kezelhetjük, ha a gyártó/gyártás Európában történik.

Az anyaghasználatból eredő hiba adódhat abból is, ha nem megfelelő minőségű acél alapanyagból történik a gyártás, ezt pedig magunk nem tudjuk ellenőrizni, ezért is célszerű európai terméket választani.

Talajcsavarok korrózióvédelme – Tűzihorganyzás

Anyaghasználat szempontjából a talajcsavarok megfelelő korrózióvédelme éppúgy fontos, mint a gyártáshoz felhasznált acél alapanyag. Önmagában azonban az az információ, hogy a termék horganyzott, nem elég garancia a megfelelő korrózióvédelemre.

Horganyzás, felületvédelem stb. címszó alatt több különböző eljárást is értünk (pl. tűzihorganyzás, galvanizálás), eltérű minőségű korrózióvédelmet biztosítva.

Az eljárás során az acélszerkezetek horganyréteggel történő bevonása történik, amely időtálló felületvédelmet eredményez. A tűzihorganyzás előnye, hogy keményebb és ellenállóbb védelmet biztosít, mint más eljárás, különösen a vegyi úton történő felületvédelem, vagy csak egy mechanikai védőréteg.

A tűzihorganyzási eljárás során a cinkbevonaton túl a horganyzott acéllal ötvözeti réteg is létrejön – a horgany az alapfém felületébe diffundál -, így a talajcsavarok a földbe hajtva is védve vannak a korrózióval szemben. A horganyréteg keménysége meghaladhatja a felületvédett acél keménységét, az acéltermék kívülről-belülről teljesen védetté válik.

Tűzihorganyzási eljárások között is van azonban minőségbeli különbség, így bár lehet, hogy a termékre azt írják, hogy tűzihorganyzott, az még nem garancia arra, hogy az eljárás során betartották a folyamatra vonatkozó előírásokat.

A vonatkozó műszaki előírások szerint történő eljárással a tűzihorganyzás a legjobb korrózióvédelmet biztosítja. Az acélszerkezetek tűzihorganyzására vonatkozó előírásokat az EN ISO 1461 szabvány határozza meg.

Itt is igaz az az állítás, hogy míg egy Európai gyártó cég / EU-ban gyártott termék esetében – a szigorú előírásoknak, ellenőrzéseknek és tanúsítványoknak köszönhetően – jó eséllyel olyan terméket kapunk és olyan paraméterekkel, mint amit ráírtak, addig egy távol-keleti, kínai, vagy éppen ismeretlen eredetű termék esetében „csak” a forgalmazó „szavára” alapozhatunk.

A BAYO.S termékeinek gyártása Európában történik, a gyártó a vonatkozó tanúsítványokkal rendelkezik, a BAYO.S talajcsavarok korrózió védelmét pedig az EN ISO 1461 szabványnak megfelelő tűzihorganyzás biztosítja, garantálva ezzel a hosszú élettartamot.

Ha többet szeretne megtudni a BAYO.S minőségről, kattintson ide>>

Sajnos előfordul, hogy egyes forgalmazók jobb „színben” tüntetik fel a termékeiket, mint amilyenek valójában, a valóstól eltérő paramétereket adnak meg a honlapjukon, így a laikus vásárlót félre vezethetik, ezért mielőtt választunk, érdemes kicsit utána olvasni a cégnek és a kínált termékeknek.

Hogyan ellenőrizzem a céget, mielőtt talajcsavart választok?

Kezdjük a jogszabályi alapokkal.

Magyarországon – ahogyan Európában is – jogszabály írja elő, hogy csak olyan építési terméket lehet beépíteni, amely rendelkezik gyártói teljesítménynyilatkozattal.

Mielőtt döntünk, hogy melyik kivitelezőt választjuk, kérjük el a kiszemelt cégektől az árajánlatban szereplő talajcsavarok gyártói teljesítménynyilatkozatát. Ne elégedjünk meg azzal, hogy azt mondják, hogy van, küldjék is el, mutassák be.

Teljesítménynyilatkozat

Ha kérésünk ellenére a cég a teljesítménynyilatkozatot bármilyen okból nem küldi el, vagy csak a megrendelést követően hajlandó elküldeni, akkor köszönjük meg az ajánlatot keressünk másik céget.

A teljesítménynyilatkozat nem olyan dokumentum, ami üzleti titkot tartalmaz, vagy bármi egyéb okból titkolni kellene, így ha egy cég nem akarja megmutatni, akkor gyanúra adhat okot, hogy nincs ilyen dokumentum, vagy valami nem stimmel a céggel, vagy a termékkel.

Ha megkapjuk a kért dokumentumot, akkor abból már több információt is le tudunk szűrni, illetve utána tudunk nézni a kereskedő, a gyártó és így a termék hátterének.

Vegyük most sorra ezeket az információkat.

Magyarországon jellemzően hivatalos gyártók hazai képviseletével – mint amilyen a BAYO.S Magyarország is -, vagy ún. „white product”-ként rendelt, majd saját márkával ellátott talajcsavarokat forgalmazó cégekkel találkozhatunk.

Az első javaslatunk, hogy lehetőleg olyan céget válasszunk, amelyek egy nagy európai gyártó hivatalos képviseletét látják el, így a nemzetközi piacon is megtalálhatók.

Ezek a cégek jellemzően nagyobb múlttal és szakmai tapasztalattal rendelkeznek, és jó eséllyel olyan termékek forgalmazásával foglalkoznak, amelyeket az európai és hazai előírásoknak megfelelő minőségben gyártanak. Európai nagyvállalatok a gyártáshoz és forgalmazáshoz szükséges tanúsítványokkal, teljesítménynyilatkozatokkal, minőségbiztosításokkal rendelkeznek.

tanúsítvány

Ezt könnyen ellenőrizni is tudjuk!

Amelyik cég úgy hirdeti magát, hogy egy másik gyártó magyarországi képviseletét látja el, ott keressünk rá a gyártó cég nevére az interneten és ellenőrizzük le, hogy a gyártó egyáltalán létezik-e, ha igen, akkor helyileg hol található a cég és hol történik a gyártás.

BAYO.S Talajcsavar

A BAYO.S Magyarország a BAYO.S SE cseh-dán hátterű, cseh székhelyű gyártó magyarországi képviseletét látja el, a BAYO.S nevet beütve pedig megtaláljuk a gyártó céget és nemzetközi disztribútorait.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a keresett néven a gyártó nem létezik, akkor érdemes jobban utána nézni a forgalmazott terméknek, vagy nézzük más cég után.

A teljesíténynyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyártó megnevezését is, így annak szintén utána tudunk nézni, ellenőrizhetjük a hátterét, illetőségét, a termék származását.

A legoptimálisabb helyzet az, ha a képviselt gyártót az interneten megtaláljuk, tehát létezik.

A legelőnyösebb, ha a gyártó európai, a gyártás Európában történik, mert ott szinte biztos, hogy az EU-s előírásoknak megfelelően, ellenőrzött keretek között történik a gyártás, megfelel a vonatkozó minőségbiztosítási feltételeknek. A termékek megfelelnek az európai harmonizációs szabványnak, így azt a minőséget képviselik, amelyek megfelelnek a felhasználási célnak.

Egyes cégek Kínából, a Távol-Keletről, vagy más ázsiai országból rendelik konténerszámra a forgalmazott talajcsavarokat és értékesítik megnevezés nélkül, vagy látják el a saját márkanevükkel. Ebben az esetben ezek a cégek nem gyártók, de még csak nem is egy gyártó hivatalos képviselete, hanem kereskedői az adott terméknek.

Leszögezzük, hogy ez nem jelenti egyből azt, hogy a termék nem jó minőségű. Kínából is lehet rendelni kiváló minőségű termékeket, azonban a jó minőségű termékek ára Kínában is drágább, mint a gyengébb társaiké. Az Európába történő szállítási költség, a vám és egyéb adók megfizetése után pedig közel azonos árszintű terméket kapunk, mint az Európában gyártott termékek esetében. A jó minőségű Kínai termék hazai ára is tehát közel azonos szinten van, mint egy jó minőségű, Európában gyártott terméké.

Az viszont tény, hogy például a kínai piacon a gyárakra az EU-s előírások nem vonatkoznak és nem is ellenőrizhetők olyan mértékben, mint egy európai gyártó esetében. Ezért az ilyen gyártóktól származó, és különösen az ismeretlen eredetű termékek minőségére megadott jellemzőket érdemes fenntartásokkal kezelni és kellő körültekintéssel eljárni a termék kiválasztását megelőzően.

A lényeg, hogy legyen teljesítménynyilatkozat, amiről sok információt szerezhetünk

A teljesítménynyilatkozaton továbbá olyan információkat is kaphatunk, hogy a terméket melyik szervezet minősítette, milyen szabványoknak felel meg, CE jelöléssel ellátott termék-e. Utóbbit Európában jellemzően a TÜV tanúsítvány megléte igazolja.

Ezeken felül a teljesítménynyilatkozat tartalmazza a termék egyéb paramétereit is, ezt viszont csak abban az esetben kezeljük tényként, ha egyébként minden más szempontból rendben találtuk a kivitelezőt és a gyártót is. Sajnálatos tény, hogy egy Kínából származó dokumentum bármit tartalmazhat, ellenőrzése pedig nem lehetséges, ezért legyünk körültekintőek, tájékozódjunk vagy kérjük ki egy hozzáértő véleményét. Ha van építész-tervezőnk, statikusunk, akkor ők is el tudnak látni kellő tanáccsal a megfelelő termék kiválasztásához.

Talajcsavaros alapok tervezésével, kivitelezésével, valamint szakmai kérdésekkel forduljon a BAYO.S csapatához az elérhetőségeinken>>

Cikkünk következő részében a megfelelő szakkivitelezőről fogunk írni. Beszélni fogunk a tervezésről és a kivitelezésről, támpontot nyújtunk, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő kivitelező céget a talajcsavaros alapozás elvégzésére>>