Betonozás vs. Talajcsavarok hideg időben

Az alapozási munkálatok során számos lépést meg kell terveznünk előre. Azonban amivel szinte lehetetlen kalkulálni, azok az időjárási viszonyok. A betonozás során akár már egy esős, hideg idő is tönkre teheti a munkát, míg a talajcsavarozás esetén szinte egyáltalán nincs időjárási akadály. A talajcsavarok az év tizenkét hónapjában telepíthetők és azonnal terhelhetők, csapadékos időszakban, hóban, fagyban.

Csapadékos időben betonozás: van más megoldás?

A betonos alapozás során ritkán merül fel lehetőségként, hogy a munkálatokat egy őszi vagy esetleg téli időszak előtt elkezdjék a kivitelezők, szakemberek. Ennek legegyszerűbb oka, hogy nagyobb a valószínűsége az esős, zord időjárásnak, télen a fagynak, ami a betonos alapozás egyik gyenge pontja. Mivel ez egy kockázati tényező, így nem csoda, hogy akár két évszak is kieshet a munkával töltött hónapokból. Ez pedig a megrendelőknek és a munkálatot végző mestereknek sem kedvez.

Ha nem szeretné az alapozást kizárólag a napsütéses hónapokra hagyni, ismerkedjen meg a talajcsavarok adta szabadsággal.»

A hagyományos betonalapok készítésénél a szükséges talaj előkészítést, gépi vagy kézi ásást, a kitermelt föld elhordását, valamint az alap helyének nehéz gépekkel történő megközelítését, továbbá az alap körüli munkákat nagyban megnehezítheti vagy lehetetlenné teszi egy tartós esős vagy zord időszak. A frissen lerakott betonos alapot a hirtelen jött, nagy mennyiségű csapadék pillanatok alatt tönkreteheti. Manapság pedig az időjárás még a nyári évszakban is kiszámíthatatlan.

Ráadásul a hideg, fagyos időszak a beton kötését megakadályozza, így a kötés nem lesz egyenletes, illetve a beton terhelhetőségének ideje is kitolódik. Éppen ezért a betonozás szezonális, főleg tavaszi, nyári és kora őszi időszakra korlátozódik, és rapszodikus időjárás esetén heteket, hónapokat csúszhat az építkezés.

Ön miért fogadná el ezt a lehetőséget? Ismerkedjen meg a talajcsavarokkal és az időjárást többé nem kell figyelembe vennie.

Alapozás hideg, csapadékos időben is – talajcsavarokkal

Miért nem befolyásolja a talajcsavarok telepítését az időjárás?

Mivel a talajcsavarozás esetén nem szükséges a talajelőkészítés, nem kell nagy gépekkel több tonna betont vagy kitermelt földet megmozgatni, nincs kötési idő. A csavarok télen, fagyott földbe is behajthatók, többségében egy nap alatt telepíthetők, és a betonnal ellentétben azonnal terhelhetők.

Számos előnye van a talajcsavaroknak, amiért egyre elterjedtebb, környezettudatosabb alternatívaként tartják számon a betonozással szemben.

Olvassa el Ön is, milyen előnyei vannak a talajcsavaroknak»