Hogyan építsen kerítést gyorsan és egyszerűen talajcsavarral

Kerítés építésnél több szempontot is figyelembe kell vennünk, mielőtt nekiállunk a munkának. Fontos, hogy ne csupán a költségeket, de a tartósságot és a kivitelezésre szánt időt is figyelembe vegyük.

Talajcsavarok használatával, elkerülve a hagyományos betonos alapozást, egy kerítés elkészítése rövid idő alatt megvalósítható, egy kerítésoszlop akár pár perc alatt felállítható. A kivitelezés nem jár földmunkával, nem kell gödröt ásni, betont keverni, nem keletkezik építési hulladék, a betonozásra szánt idő és felfordulás 100%-ban elkerülhető, nem beszélve arról, hogy a talajcsavarokkal esztétikus és stabil alapot készíthetünk kerítésünkhöz gyorsan és egyszerűen, akár saját kezűleg is.

Ha kerítés építés előtt áll, válassza a talajcsavaros megoldásainkat és kímélje meg magát a jelentős felfordulástól!

Cikkünkben 5 lépésben bemutatjuk, hogyan tud egyszerűen felhúzni egy kerítést talajcsavaros alapozással. Az eredmény pedig egy minőségi, tartós kerítés lesz, amelyet büszkén mutathat meg szomszédainak.

A talajcsavarok választásával a környezetét is védi, amely mai világunkban nem elhanyagolható szempont, elkerülheti a betonozással járó felfordulást, a gödrök kiásását, adott esetben a frissen parkosított kert felforgatását.

Az általunk kínált megoldással az egyszerűbb drótkerítéses rendszertől a manapság nagy sikernek örvendő, esztétikus és időtálló 3D-s táblás kerítésrendszerek is telepíthetők talajcsavarok segítségével.

A kivitelezéshez használhat köroszlopot, a standard méretű 40x60mm-es zártszelvény oszlopot, de akár fa gerendákból, illetve akácoszlopokból készülő kerítésrendszereket is építhet.

Bármelyiket is választja, a BAYO.S talajcsavarok segítségével jelentősen felgyorsíthatja a munkálatokat!

kerítés építés talajcsavarra

Lássuk, hogy milyen lépésekből áll egy kerítés kivitelezése talajcsavaros alapozással:

1. Kijelöljük a kerítés vonalát egy zsinór segítségével, beállítjuk a vízszintet

A kerítés vonalát a telekhatárok szabják meg, a kerítések ezen határok mentén futnak, ezért a kijelölésnél a telek legtávolabbi pontjait, sarkait kell összekötni.

A zsinór egyben a talajcsavar lefúrási szintjét is kijelöli, ezért a talajtól olyan távolságra kell kifeszíteni, amilyen mélységben szeretnénk elhelyezni a kerítés alapját. A kijelölőzsinórt lehet lézeres vagy zsinórvízmértékkel is szintezni.

A talajcsavarok kiválasztásában és a szükséges mennyiségben segítséget tudunk nyújtani»

drótkerítés
köroszlop kerítés

2. A kerítésoszlopok helyének kijelölése

A kerítésoszlopok egymástól való távolsága általában 2-2,5 méter. A kerítés tervezésénél célszerű ezen értékeken belül maradni, de ettől az esetleges sajátos igények (pl. táblás kerítéselem), illetve egyéb körülmények esetén el lehet térni.

A kerítésoszlopok helyét egy leszúrt karóval jelöljük ki, vagy meg is festhetjük egy X jelölés elhelyezésével a talajon.

3. A szükséges talajcsavarok lehajtása

A kijelölések helyén, a talajcsavarokat az előre kifeszített jelölőzsinór szintjéig csavarjuk le, így a kerítés vonala mentén telepített csavarok egy mélységben lesznek behajtva, amely megadja a kerítésünk vízszintes kivitelezését is.

Tudta, hogy a talajcsavarok használatával nemcsak egyszerű, de még egy környezetbarát megoldást is választ? Olvassa el cikkünket, miért érdemes betonozás helyett talajcsavarokat választani »

A talajcsavarok lehajtása többféle módon is történhet:

A HOBBY talajcsavarok kiképzése lehetővé teszi, hogy az erre a célra gyártott bérelhető talajcsavarozó szett segítségével, akár saját magunknak is elkészítsünk a kerítés talajcsavaros alapját.

talajcsavar kézi lehajtása

A bérlési lehetőségről itt olvashat»

Nagyobb mennyiségű, illetve méretűtalajcsavarok esetében elektromos géppel történik a kivitelezés.

BAYO.S HOBBY szériás talajcsavarjaink a webshopunkban megtekinthetők és akár online meg is rendelhetők!

talajcsavar köroszlop
táblás kerítés

4. A kerítésoszlopok elhelyezése és függőlegesbe állítása a talajcsavarba

A BAYO.S Magyarország választékában megtalálhatók a HOBBY FIX NUT-3 megnevezésű oszloptartó talajcsavarok, melybe a kerítések csőoszlopai könnyedén behelyezhetők, egyszerűen függőleges pozícióba állíthatók. Az oszlopok csavartestbe történő rögzítése a talajcsavarban előre kialakított helyen, a talajcsavar méretétől függően 3 darab M8-as vagy M16-os csavarral történik. Utóbbi azonban már nem a HOBBY szériába tartozó talajcsavarhoz alkalmazandó, hanem a SEMI szériás, félprofi oszloptartó talajcsavarhoz, amelyek felhasználási területe jellemzően inkább már nagyobb oszlopok, zászlórudak, napvitorlák oszlopai.

A jellemzően 3D táblás kerítésrendszereknél használt 40x60mm-es zárt szelvény oszlopokhoz cégünk egyedileg gyártott csatlakozó elemének segítségével a HOBBY Toldható csavartestekre rögzíthető a kerítésoszlop. Az oszlop függőleges pozicionálását követően önmetsző csavarok segítségével könnyedén rögzíthető a csatlakozó elem és az oszlop is.

fa kerítés oszlop

Amennyiben a fából (gerenda, akácoszlop, rönkfa, rúdfa stb.) készült kerítésoszlopok alapozására kerül sor, abban az esetben a BAYO.S Magyarország által kínált választékban megtalálható HOBBY FIX vagy Toldható szériás U megnevezésű talajcsavarokat javasoljuk. Ezen talajcsavarok feje különböző befogó méretű U oszloptartó profilban végződik, abba a fa oszlop könnyedén behelyezhetők, egyszerűen függőleges pozícióba állítható és az U fejen található furatokon keresztül facsavarokkal rögzíthető..

Az U profilú talajcsavarok 70, 80, 90, 100 és 120 mm U profilmérettel rendelkeznek, ezért a kerítésoszlopok kiválasztásánál könnyen tudunk igazodni az igényekhez.

5. A kerítéselemek elhelyezése és rögzítése az oszlopokhoz

A fenti 4 lépésben egyszerűen és könnyedén elkészített kerítésoszlopokhoz már csak a kerítés elemeket kell rögzíteni, amely kivitelezhető táblás kerítésből, vagy bármilyen egyéb drótkerítésből egyaránt.

A talajcsavarok rendkívül erős és stabil alapot biztosítanak építményeinknek, így a kerítésünknek is, nem kell attól aggódni, hogy szeles, esős időben a talajcsavarok megsüllyednének, kimozdulnának, esetleg kifordulnának a talajból.

drótkerítés
vadkerítés, akácoszlop
autópálya kerítés