Hogyan építsen kerítést gyorsan és egyszerűen talajcsavarral

Kerítés építésnél több szempontot is figyelembe kell vennünk, mielőtt nekiállunk a munkának. Fontos, hogy ne csupán a költségeket, de a tartósságot és a kivitelezhetőséget is figyelembe vegyük. Talajcsavarok használatával, elkerülve a hagyományos betonos alapozást, egy kerítés elkészítése rövid idő alatt megvalósítható. Nem jár földmunkával, nem keletkezik építési hulladék, a betonozásra szánt idő és felfordulás 100%-ban kiküszöbölhető, nem beszélve arról, hogy a talajcsavarokkal esztétikus és stabil alapot készíthetünk kerítésünkhöz.

Ha kerítés építés előtt áll, használjon talajcsavart a tartós alapozáshoz!

Cikkünkben 5 lépésben bemutatjuk, hogyan tud egyszerűen felhúzni egy kerítést talajcsavaros alapozással. Az eredmény pedig egy minőségi, tartós kerítés lesz, amelyet büszkén mutathat meg szomszédainak. A talajcsavarok választásával a környezetét is védi, amely mai világunkban nem elhanyagolható szempont.

Lássuk, hogy milyen lépésekből áll egy kerítés kivitelezése talajcsavaros alapozással:

1. Kijelöljük a kerítés vonalát egy zsinór segítségével, beállítjuk a vízszintet.

A kerítés vonalát a telekhatárok szabják meg, a kerítések ezen határok mentén futnak, ezért a kijelölésnél a telek legtávolabbi pontjait, sarkait kell összekötni.

A zsinór egyben a talajcsavar lefúrási szintjét is kijelöli, ezért a talajtól olyan távolságra kell kifeszíteni, amilyen mélységben szeretnénk elhelyezni a kerítés alapját. A kijelölőzsinórt lehet lézeres vagy zsinórvízmértékkel is szintezni.

A talajcsavarok kiválasztásában és a szükséges mennyiségben segítséget tudunk nyújtani»

2. A kerítésoszlopok helyének kijelölése

A kerítésoszlopok egymástól való távolsága általában 2-2,5 méter. A kerítés tervezésénél célszerű ezen értékeken belül maradni, de ettől az esetleges sajátos igények (pl. táblás kerítéselem), illetve egyéb körülmények esetén el lehet térni.

A kerítésoszlopok helyét egy leszúrt karóval jelöljük ki, vagy meg is festhetjük egy X jelölés elhelyezésével a talajon.

3. A szükséges talajcsavarok lehajtása

A kijelölések helyén, atalajcsavarokat az előre kifeszített jelölőzsinór szintjéig csavarjuk le, így a kerítés vonala mentén telepített csavarok egy mélységben lesznek behajtva, amely megadja a kerítésünk vízszintes kivitelezését is.

Tudta, hogy a talajcsavarok használatával nemcsak egyszerű, de még egy környezetbarát megoldást is választ? Olvassa el cikkünket, miért érdemes betonozás helyett talajcsavarokat választani »

A talajcsavarok lehajtása több féle módon is történhet:

A HOBBY talajcsavarok kiképzés lehetővé teszi, hogy egy acélrudat keresztbe elhelyezve a csavarban kézi erővel le tudjuk azt hajtani.

A HOBBY talajcsavarokról itt olvashat bővebben»

Szintén kézi erővel történő lehajtáshoz alkalmazható az erre a célra gyártott kézi talajcsavarozó szett, amely megkönnyíti az egyébként sem nehéz és összetett munkát.

Nagyobb mennyiségű, illetve méretű (cc. 100 cm feletti) talajcsavarok esetében elektromos géppel történik a kivitelezés.

A fenti eszközök akár bérbe is vehetőek, de a BAYO.S Magyarország igény esetén vállalja a teljes kivitelezést is.

A gépek bérléséhez vagy a kivitelezéshez vegye fel velünk a kapcsolatot »

4. A kerítésoszlopok elhelyezése és függőlegesbe állítása a talajcsavarba

A BAYO.S Magyarország által kínált választékban megtalálható NUT megnevezésű talajcsavarok üregesek, melybe a hengeres vagy négyzetes zártszelvény kerítésoszlopok könnyedén behelyezhetők, egyszerűen függőleges pozícióba állíthatók.

Az oszlopok csavartestbe történő rögzítése a talajcsavarban előre kialakított helyen, a talajcsavar méretétől függően 3 darab M8-as vagy M16-os csavarral történik.

Amennyiben a fából (rönkfa, rúdfa stb.) készült kerítésoszlopok alapozására kerül sor, abban az esetben a BAYO.S Magyarország által kínált választékban megtalálható U megnevezésű talajcsavarok feje U oszloptartó profilban végződik, abba oszlopok vagy rönkfa/rúdfa oszlopok könnyedén behelyezhetők, egyszerűen függőleges pozícióba állíthatók.

A talajcsavarok 70, 80, 90, 100 és 120 mm U profilmérettel rendelkeznek, ezért a kerítésoszlopok kiválasztásánál könnyen tudunk igazodni az igényekhez.

Az oszlopok rögzítése az U profilban kialakított furatokon keresztül csavarokkal történik.

5. A kerítéselemek elhelyezése és rögzítése az oszlopokhoz

A fenti 4 lépésben egyszerűen és könnyedén elkészített kerítésoszlopokhoz már csak a kerítés elemeket kell rögzíteni, amely kivitelezhető táblás kerítésből, vagy bármilyen egyéb drótkerítésből egyaránt.

A talajcsavarok rendkívül erős és stabil alapot biztosítanak építményeinknek, így a kerítésünknek is, nem kell attól aggódni, hogy szeles, esős időben a talajcsavarok megsüllyednének, kimozdulnának, esetleg kifordulnának a talajból.