Talajcsavarozás vs. Betonozás

A talajcsavarozás a beton kiváltására alkalmas alapozási megoldás. A technológia Európa számos országában népszerű, hazánkban bár még csak néhány éve indult meg népszerűségének növekedése, egyre többen választják a betonozás helyett a talajcsavarokat számos előnyük miatt.

Miben jobb a talajcsavarozás, mint a betonozás?

Összefoglalva, a talajcsavarok rendkívül gyors, egyszerű és stabil alapozási alternatívát nyújtanak a hagyományos beton alapok kiváltására kisebb és nagyobb projektek esetében egyaránt.

Nézzük pontokra lebontva a talajcsavarok előnyeit:

  • Hatékony – a kivitelezést az időjárás sem befolyásolja

  • Széles körben használható – szélsőséges talajviszonyok sem jelentenek akadályt

  • Gyorsan kivitelezhető és azonnal terhelhető, nem kell kivárni a kötési időt

  • Egyszerűen tervezhető – nincsenek rejtett költségek

  • Költséghatékony – nincs szükség jelentős földmunkákra, kitermelt föld elszállítására, nehéz gépek használatára

  • „Tiszta kivitelezés” – Nem keletkezik építési hulladék, az építési terület nem sérül

  • Környezettudatos – a terület nem sérül, nincs építési hulladék, a talajból könnyedén eltávolítható

Betonozni csak jó időben lehet, a talajcsavarok viszont bármikor használhatók

A betonozással ellentétben a talajcsavaros alapozási munkálatokat nem befolyásolja az időjárás. A kivitelezés akár esős időben, vagy hóban is elvégezhető, de az 5 fok alatti hőmérséklet sem jelent akadályt a talajcsavarok telepítésének. A kivitelezési munka ideje jelentősen rövidebb, nincsenek előre nem tervezett leállások, technikai szünetek, egy ház alapja akár 1 nap alatt elkészíthető.

A talajcsavarozásnak a földrajzi adottságok sem jelentenek akadályt, akár vízparton és vízen is telepíthetők, ahol a betonozás szóba sem jöhet. A talajcsavarok szinte valamennyi talajtípus esetében alkalmazhatók (feltöltött, sziklás, homokos talaj; aszfaltozott, betonozott terület), egyes esetekben azonban előfúrásra lehet szükség.

talajcsavarozás a természetben
talajcsavarozás domboldalban

Miért olyan egyszerű a munka a talajcsavarokkal?

Számos területen, ahol a betonozás nem lenne lehetséges, a talajcsavarok segítségül hívhatók. A toldható talajcsavaroknak köszönhetően az alapozás könnyedén kivitelezhető egyenetlen terepen és lejtős területen is, akár olyan helyen is, amely földmunkagépekkel megközelíthetetlen lenne.

Az egyszerűsége a talajcsavarozásnak azonban nem csak abban rejlik, hogy szinte bármilyen terepen alkalmazható, hanem abban is, hogy a betonozással szemben a talajcsavaros alapozás lényegesen kevesebb munkafázisból áll.

A talajcsavarok segítségével stabil és hatékony alapok készíthetők gyorsan és egyszerűen. Egy talajcsavar lehajtása akár pár perc alatt elvégezhető és azonnal terhelhető, nincs kötési idő.

Anyagilag jobban megéri a talajcsavarozás?

Az anyagiak mérlegelése mindenki számára egy kényelmetlen része a folyamatnak. Sajnos sokszor szembesülhetünk rejtett költségekkel, illetve az előre nem látott plusz kiadások is megkeseríthetik a munkát.

A talajcsavarokkal készülő alapok lényegesen könnyebben és precízebben előre tervezhetők, a pontos csavarméret és mennyiség könnyedén kiszámítható, így kevesebb az esélye a nem várt, extra költségek felmerülésének. Ezen felül a talajcsavarok szintje bármikor a későbbiek során is állítható: feljebb emelhető, vagy lejjebb hajtható.

A talajcsavarok előzetes tervezésével pontosan kiszámítható a szükséges mennyiség, a 100%-os anyagfelhasználás révén pedig nem keletkezik építési hulladék, amely azon túl, hogy szintén költségcsökkentő, egyben környezettudatosabb is, mint a betonos alapozás.

talajcsavarozás hóban

Kíváncsi, hogy mennyibe kerülne az Ön által tervezett munkát talajcsavaros alapozással kivitelezni?

kérjen tőlük árajánlatot».

Érdekli a környezetvédelem? Minket is!

A talajcsavarozás előnyei közé sorolható, hogy környezettudatos és fenntartható megoldást nyújt, továbbá illeszkedik a körforgásos gazdasági modellbe.

A TÜV tanúsítvánnyal, ISO minősítéssel és CE jelöléssel ellátott BAYO.S talajcsavarok évtizedekig ellenállnak a korróziónak, így az életciklusuk nem ér véget a felhasználás befejeztével, évek múltán a földből kihajtható, áthelyezhető és újra felhasználható, vagy mint fémhulladék akár könnyedén újrahasznosítható, a környezetben pedig nem hagy lábnyomot.

BAYO.S Minőség

Ezzel szemben a betonalap eltávolítása jelentős munkával, az építési hulladék kezelése, esetleges újrahasznosítása pedig jelentős költségekkel jár, így jellemzően az építmények elbontását követően a betonalap a földben marad.

A talajcsavaros alapozás sokkal „tisztább” kivitelezés, mint a betonozás, nem rombolja a környezetet, a lehető legkevesebb környezeti terheléssel telepíthetők. A talajcsavaros alapok elkészítéséhez nincs szükség jelentős földmunkákra, az ásás és földkitermelés akár teljesen elhagyható, a kitermelt föld elszállításának költsége is megspórolható és elkerülhető a betonozással járó felfordulás. Ennek köszönhetően az építési terület nem sérül olyan mértékben, hogy az okozott károk helyreállítására legyen szükség, amellyel szintén csökkenthetők a költségek, illetve a kivitelezés időtartama.

A fentiek miatt a talajcsavarok alkalmazása különösen előnyös lehet ott, ahol a természet-/környezetvédelmi igények fokozottan érvényesülnek, különösen erdős, parkos területeken, tavak és folyók környezetében történő kivitelezések során, így például játszóterek, kutyafuttatók, szabadtéri építmények alapozásához.

Érdekli, hogy miként lehet 5 egyszerű lépésből felépíteni egy kerítést talajcsavarokkal? Olvassa el cikkünket»

talajcsavarozás erdőben
talajcsavarozás lejtős területen
talajcsavaros terasz alapozás