Mi az a talajcsavarozás?

A talajcsavarozás egy Magyarországon még kevésbé ismert, de egyre inkább terjedő gyors és hatékony, környezettudatos alapozási megoldás beton használata nélkül.

Milyen technológiára épül a talajcsavarozás?

Nyugat- és Észak-Európában a talajcsavarozás már széles körben alkalmazott alapozási megoldás. Ennek oka részben a környezettudatossági szempontok, részben egyéb, hosszasan sorolható előnyök, amelyekre egy külön bejegyzésben fogunk részletesen kitérni.

A talajcsavarozás gyakorlatilag a hagyományos beton alapok kiváltására nyújt tökéletes alternatívát. Ezzel a megoldással mérsékelhető, vagy akár teljesen megspórolható a jelentős munkával és költségekkel járó földmunka és ásás, valamint a kitermelt föld elszállításának költsége, továbbá elkerülhető a betonozással járó felfordulás.

A talajcsavarok egy „tiszta” alapozási lehetőséget nyújtanak, amellyel gyorsan és könnyedén, betonozás nélkül készíthetünk alapokat akár az egyszerűbb, ház körüli munkálatokhoz, de akár nagyobb, ipari projektek során is egyaránt alkalmazhatóak. A talajcsavar tökéletes megoldás végleges, vagy ideiglenes alapok készítéséhez, köszönhetően az elérhető széles skálának, ami az 50-60 cm-től a több méterig is terjedhetnek.

Az alapozáshoz használt talajcsavarok tűzihorganyzott acélból készülnek, évtizedekig ellenállnak a korróziónak, így hosszú távon nyújtanak stabil alapot építményeink számára.

talajcsavarozás gépi lehajtással

Hogyan történik a talajcsavarok kivitelezése?

talajcsavarozás kézi lehajtással

A talajcsavarok esetében a kivitelezés rendkívül gyorsan elvégezhető. Néhány csavar lehajtása akár pár perc alatt kivitelezhető, egy ház alapja pedig akár 1 nap alatt elkészül. Külön előnye a betonnal ellentétben, hogy nincs kötési idő, az alap azonnal terhelhető. A talajcsavarok lehajtását nem befolyásolja az időjárás, akár a fagypont alatti hőmérséklet sem jelent akadályt.

A fentieken túl a talajcsavarok olyan körülmények között is alkalmazhatóak, ahol a beton szóba sem jöhet. Gondoljunk itt a vizes, lápos területekre, vagy akár víz alatti kivitelezésre. Ezzel a megoldással olyan nehezen megközelíthető területeken is könnyedén stabil alapot tudunk készíteni, ahol munkagépek alkalmazása a terület adottságai miatt nem lehetséges, továbbá ahová a betonkeveréshez szükséges eszközök, gépek csak nehezen, vagy egyáltalán nem szállíthatók, illetve természetvédelmi területeken, ahol földmunkák végzése és a betonozás nem engedélyezett.

talajcsavarozás gépi telepítéssel

A talajcsavar működési mechanizmusát leginkább úgy lehet megfogalmazni, hogy a rákerülő építmények terhelő hatásait közvetítő elemként átterheli a talaj teherbíró rétegének, ezáltal rendkívül stabil alapot biztosítva építményünk számára. A talajcsavar jellegét tekintve olyan, mint a facsavar, csak lényegesen nagyobb méretben, a földbe történő behajtásuk során pedig a körülötte lévő közeget tömöríti, így rendkívül erős stabilitást adva az alapnak.

A következő bejegyzésünkbe a talajcsavarozás előnyeit fogjuk bemutatni. Kövessék facebook oldalunkat, hogy ne maradjanak le a talajcsavarokat bemutató sorozatunk egyik részéről sem.

Kérdés esetén pedig forduljanak hozzánk bizalommal az oldalon megtalálható elérhetőségeinken, vagy a kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével.