Hogyan lehet lehajtani a talajcsavarokat?

A talajcsavaroknak sokoldalú felhasználási módja van, kezdve a ház körüli alapozástól, egészen a komolyabb, ipari kivitelezésekig. Természetes, hogy a különböző használatbavétel, különféle talajcsavarokat igényel. Azt már tudjuk, hogy többféle méretű talajcsavarok vannak, azonban arról már kevesebb szó esett eddig, hogy a csavarok lehajtásának lehetőségei is különbözőek.

Milyen tényezők befolyásolhatják a talajcsavarok lehajtását?

Ahhoz, hogy lássuk, hányféle módja van a talajcsavarok lehajtásának, előbb meg kell vizsgálnunk, hogy milyen célra választjuk ki őket. A társaságunk által forgalmazott talajcsavarok három kategóriába sorolhatók. DIY, SEMI, illetve PROFI. Az elnevezések utalnak egyrészt a csavarok méretére, másrészt a célszerű felhasználási területeikre.

  • A DIY az a hobby kategória, amelybe a kisebb 50-70 cm-es (toldás esetén akár 90-120 cm-es) talajcsavarok tartoznak. A hobby csavarok a ház körüli egyszerűbb építmények, garázsok, kerti tárolók, féltetők alapozásához, kerítések telepítéséhez nyújtanak stabil és azonnal terhelhető alternatívát a betonos alapozás kiváltására.
  • A SEMI kategóriába tartozó 80-105 centiméteres csavarokat már szakszerűbb alapozást igénylő konténerekhez és kisebb modulházakhoz ajánljuk.
  • A 125-240 centiméteres PROFI talajcsavarok már komolyabb építőipari felhasználásra alkalmasak. A toldható talajcsavarok segítségével akár a több méteres hosszúság is elérhető, amelyek különösen laza, feltöltött talajban, illetve vizes közegben, valamint nem egyenletes terepen biztosítanak stabil alapozási lehetőséget.

Elmondhatjuk tehát, hogy a méret és a felhasználási lehetőség behatárolja a talajcsavarok lehajtásának a módját, így a talajba történő behajtásának lehetséges eszközeit is.

Ha kíváncsi rá, hogyan húzható fel egy kerítés egyszerűen, talajcsavarokat használva, olvassa el cikkünket! »

A ház körüli alapozáshoz használt talajcsavarok lehajtása

 A DIY („do-it-yourself”, azaz „csináld magad”) kategóriába tartozó talajcsavarokat egyszerűen kézi erővel és egy speciális, bérelhető kézi behajtóeszközzel, vagy akár egy vasrúddal is le lehet hajtani. A precízebb telepítést megkönnyítheti, ha a talajcsavar tervezett helyén előfúrást végzünk ugyan úgy, mint egy facsavar esetén, csak ez esetben egy 20-30 centiméteres fúrószárral.

A komolyabb alapozási munkákhoz nem elég csak a kézi erő

A SEMI kategóriába tartozó talajcsavarok mérete miatt már nagyon nehéz a pusztán kézi erővel történő telepítés. Ezért a lehajtás speciális, de még mindig kézi eszközöket igényel.

A csavarok talajba történő lehajtását egy erős, elektromos fúrógép végzi, amelynek erejét egy vele egybeépített nyomatékváltó sokszorozza meg. Ezzel a speciális eszközzel (GEARBOX SET) akár 1,6 méteres talajcsavarok is telepíthetők, toldható csavarok esetében pedig akár a 2 métert is meghaladhatjuk.

A PROFI talajcsavarok lehajtása géppel

A PROFI kategóriába tartozó talajcsavarok telepítése, figyelemmel a méretekre, a speciális alapozási tervekre, statikai előírásokra, illetve egyes projekteknél akár több száz darab csavarra, egy talajcsavarozásra kifejlesztett, önjáró, hernyótalpas, hidraulikus működésű fúró/csavarozó géppel történik. A gép alkalmas akár sziklás talajba is elvégezni a lehajtást, előfúrást követően.

A BAYO.S gépparkjában ezen felül megtalálható az ún. Drilling Mast nevű fejegység, ami hasonló műszaki paraméterekkel bír, mint a fent már említett hernyótalpas hidraulikus gép. A hidraulikus lehajtó fej Bobcat-re, vagy egy kisebb kotró-rakodó munkagépre szerelhető és ennek segítségével mozgatható. Az eszközzel történő lehajtás a fejegységen lévő irányítópanellel kivitelezhető.

Amennyiben további kérdései merültek fel a talajcsavarokkal kapcsolatban, tekintse át a gyakran ismételt kérdések bejegyzésünket.

Ha nem sikerült döntést hoznia, és még nem tudja, hogy milyen talajcsavarokra vagy eszközökre van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot!»