Garanciavállalás az építőiparban

Rendszeresen találkozunk az életünkben olyan kifejezésekkel, hogy garancia, szavatosság vagy jótállás. Bárhol is használjuk ezen kifejezéseket, legyen az szolgáltatás vagy termékértékesítés, minden esetben egy olyan jogi biztonságot közvetítenek számunkra, melyek döntésünket befolyásolják. Garantálják számunkra azt, hogy rossz/hibás termék vagy hibás szolgáltatás esetén, a gyártó vagy forgalmazó által biztosított cserét, javítást, kárpótlást vagy visszafizetést lehetőségünk legyen alkalmazni.

A vásárlók vagy a partnerek bizalmának elnyerése érdekében minden gazdasági szereplő törekszik arra, hogy termékei vagy szolgáltatásai megfeleljenek minden jogszabályi előírásnak, szabványnak. A termékeit bevizsgáltatja, tesztelteti. Időt és pénzt fordít arra, hogy termékei vagy szolgáltatásai minőségét, tartósságát és megbízhatóságát hiteles és hivatalos okmányokkal igazolja. Ezen okmányok és adatok birtokában van lehetősége garanciát, szavatosságot vagy jótállást biztosítani.

Miért is fontos a garancia az építőiparban?

Az épületeket hosszútávra tervezik. Ezért az építés során megfelelő minőségű építőanyagot, technológiát, az építkezés (akár tervezés vagy építés) során megfelelő szakembereket kell alkalmazni. Ezek a tényezők a megrendelő számára a legfontosabbak, hiszen az építőiparban esetlegesen előforduló hibás teljesítések, rejtett hibák vagy minőségi kifogások esetén a jótállás, kellékszavatosság, helytállás vagy garancia csak ekkor érvényesíthető.

Milyen esetekben biztos, hogy nincs garancia:

 • „Azért ilyen olcsó, mert nincsenek papírjai.”
 • „Ezt nem ott gyártották, de ugyanazt tudja, mint az eredeti”
 • „Azért kerül csak ennyibe, mert leesett a kamionról”
 • „Ezt jobban megéri megvenni, de számlát nem tudok adni”
 • „Azért vagyok ilyen olcsó, mert bár nincs róla papírom, de értek ehhez is”

A talajcsavarokra is érvényesíthető a garancia?

A garancia maximálisan elvárható abban az esetben is, ha talajcsavarokról beszélünk. Az egyik leggyakoribb oka a garancia hiányának egyértelműen az anyagiakban keresendő. Az alapokon nem érdemes spórolni, hiszen csak erős, stabil alapra érdemes építkezni. Egy rosszul megválasztott, bizonytalan forrásból származó talajcsavar akár az egész építményt tönkreteheti.

Bizonytalan származású, igazolatlan eredetű és minőségű, de olcsó talajcsavarok jellemzői:

 • Igazolatlan, rossz minőségű alapanyag;
 • Ismeretlen gyártó;
 • Ellenőrizetlen gyártási technológia;
 • Minőségellenőrzés hiánya;
 • Nem igazolt bevizsgálás, és tesztelés;
 • Engedélyek és tanúsítványok hiánya;
 • Bizonytalan terhelhetőségi adatok;
 • Megfelelő korrózióvédelem hiánya;
 • Garancia és szavatosság teljes hiánya;

A fent említett bizonytalan származású, igazolatlan eredetű talajcsavarok használata során az alábbiakat tapasztalhatjuk:

 • A csavarok gyári hibásak (görbék, nem egyforma méretűek, a furatok nem ott helyezkednek el, illetve eltérő méretűek);
 • A csavarokat nem látták el megfelelő korrózióvédelemmel (tűzihorganyzás, galvanizálás, stb.), csak lefestették ezüst festékkel;
 • A csavarok behajtása során azok eldeformálódnak, megrepednek, eltörnek, a csavarmenet leválik;
 • Az épület telepítése során, a teher alatt a csavarok megsüllyednek, elgörbülnek;

Honnan tudhatja, hogy a talajcsavar megbízható forrásból származik?

A BAYO.S vállalat által gyártott talajcsavarokat az Európai Unióban gyártják és rendelkeznek minden olyan garanciális tulajdonsággal, amely kiterjed mind a termék minőségére, tartósságára, a teherbírására, illetve a termékhez kapcsolódó szolgáltatásra is.

Minőség: A talajcsavarok ellenőrzött és igazolt minőségű acélból, Európában készülnek. A talajcsavarok pontos és ellenőrzött gyártási folyamat során kerülnek legyártásra és bevizsgálásra, ezért a talajcsavarok minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek és megfelelnek a DIN EN ISO 1461 minősítésnek.

Tartósság: A talajcsavarok tartósságát a fém csavartest megfelelő korrózióvédelme biztosítja. Ez a védelem nem más, mint a tűzihorganyzás. A tűzihorganyzás során a fém csavartestet folyékony cinkbe mártják, melynek során a magas hőmérséklet hatására a horgany (cink) a fém felületével összeötvöződik. A talajcsavar esetében ez a legmegfelelőbb korrózióvédelem, mert a csavar lehajtása közben, a talaj részecskéivel történő surlódás vagy sérülés esetében sem korrodálódik a csavartest. A talajcsavarokra felvitt horganyréteg, csavarmérettől függően, átlagosan 70-142 mikrométer.

Teherbírás: A BAYO.S talajcsavarok terhelhetősége a csavarok hosszúságától és keresztmetszetétől függ. A gyártó által (közepesen tömör talaj tekintetében) megadott értékek szerint a teherbírás a HOBBY kategória legkisebb, 50 cm-es csavarjának 316 kg-os terhelhetőségétől egészen a PROFI kategória 305 cm-es csavarjának 5.506 kg-os terhelhetőségig terjed. A talaj minősége, az építmény mérete, tömege és az építményre ható természetes terhelések (hóteher, uralkodó szélerősség és széljárás, stb.) figyelembe vételével megállapított csavar méretek és darabszámok alapján garantálható, hogy a tervezett építmény nem süllyed meg, egyéb építmények esetén (féltető, lámpaoszlop, napelem tartószerkezet, stb.) nem borul fel és nem dől ki.

Szolgáltatás: Célszerű az építkezést megelőzően, az építési területen a tervezett talajcsavart terhelési vizsgálatnak alávetni. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a csavar teljesíti-e a tervezett (gyártó által meghatározott) terhelhetőségi paramétereket. A mérési adatok megmutatják a tervezett talajcsavar terhelhetőségének határértékeit, amely alapján meghatározható, hogy kivitelezéshez milyen típusú, mekkora méretű és darabszámú csavart kell alkalmazni.

Cégünkre számíthat:

 • ha bevizsgált, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező, Európában gyártott talajcsavarokat szeretne vásárolni
 • ha szeretné velünk az építkezés helyszínére szállíttatni a termékeket
 • ha a telepítést is velünk szeretné elvégeztetni
 • ha a fent említett terhelési teszt elvégzésében is számít ránk

Még többet adunk:

 • szakértői segítséget nyújt a szükséges talajcsavarok mennyiségének, méretének és terhelhetőségének kiválasztásában
 • szakmai együttműködést biztosítunk a mérnöki és statikai tervezésben, talajmechanika vizsgálat elvégzésében.

Cégünk kizárólag Európában gyártott, gyártói teljesítménynyilatkozattal (DoP) rendelkező, tűzihorganyzott BAYO.S Talajcsavarok értékesítésével és kivitelezésével foglalkozik, amelyek rendkívül ellenállóak a korrózióval szemben, így a hosszútávú élettartam és újra felhasználhatóság garantált.

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy talajcsavarok vásárlását megelőzően minden esetben győződjön meg arról, hogy azok rendelkeznek megfelelő műszaki előírással és gyártói teljesítménynyilatkozattal, gyártásuk igazolhatóan megfelelő minőségben történik, ellenkező esetben a korrózió elleni védelem megfelelősége és a talajcsavarok időtállósága nem garantált.

Az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló 275/2013. (VII.16.) számú Kormányrendelet értelmében csak olyan építési terméket lehet beépíteni, amely rendelkezik teljesítménynyilatkozattal, amely előírásnak a cégünk által forgalmazott talajcsavarok maradéktalanul megfelelnek.

A BAYO.S Magyarország által forgalmazott talajcsavarok tulajdonságai:

  • Anyag: Acél S235
  • Bevonat: Tűzihorganyzott DIN EN ISO 1461