Készházak, modulházak és konténerházak alapozása

A készházak, modulházak, valamint konténerházak kezdetben ideiglenes lakó otthonként, nyaralóként, kereskedelmi céllal irodaként vagy vendéglátóipari egységként voltak népszerűek. Később azonban a gazdasági világválságnak, a növekvő energiaáraknak, valamint a dráguló ingatlanoknak köszönhetően egyre népszerűbbek lettek. Ezen indokok miatt az emberek lakhatási célú igényei megváltoztak.

Hogyan vált a készházak, modulházak és konténerházak építése egyre népszerűbbé?

Egyre kevesebben építenek többgenerációs házat, fontos szempont lett az építőiparban is az ökotudatos életvitel, a fenntartható környezet, valamint a hulladék és karbonsemleges építkezés. Népszerűségükhöz nagymértékben hozzájárult a világban egyre jobban terjedő „kisebb is elég” trendek, melyek szerint nagy terek helyett jól kihasználható kisebb tereket kell kialakítani, továbbá a modern anyagoknak köszönhetően a kényelemről és a luxusról sem kell lemondani annak, aki a készházak, modulházak vagy konténerházak mellet dönt.

Olcsóbban építhetők készházak, készházak, modulházak és konténerházak?

Mivel ezen épületek építése és fenntartása olcsóbb, környezetbarátabb, sokoldalúbb felhasználási lehetőséget biztosít a hagyományos építkezéshez képest, ezért szélesebb vásárlóközönségnek kínál elérhető alternatívát. Elmondható, hogy a kész vagy moduláris házakat manapság egyre inkább azok választják, akik időt és pénzt akarnak megtakarítani az építés során.

Mindhárom épülettípus jellemzője, hogy nem a helyszínen történik az építésük, hanem egy speciálisan kialakított gyárban/üzemben, távol a telepítés helyétől. Ennek a technológiának az egyik nagy előnye, amellett, hogy az időjárási tényezők nem befolyásolják a házépítést az, hogy a vásárlás, illetve a telepítés előtt a vásárló előre megtekintheti a megrendelt épületet.

Készház: A ház falait, tetőszerkezetét előre elkészítik, majd ezeket a szerkezeti elemeket teherautóval az építési területre kiszállítják és összeszerelik.

Modulház: A tervezett ház egy vagy több modulból állítható össze, ezért sokféle terv, alaprajz lehetőség közül lehet választani. A modulok itt is gyárban, előre elkészítésre kerülnek, majd a kiszállítás napján az építési területen kerülnek összeállításra. A modulházas építés nagy előnye, hogy a házak szinte azonnal használatba vehetők.

Konténerház: A konténerház alapját, nevéből adódóan szállítmányozási konténerek adják. Tekintettel erre a konténerházak szállítása és telepítése egyszerűbb. Felhasználási területe is inkább gazdasági életben jellemzőbb (irodák, munkásszállások, műhely, vendéglátó egységek, stb.), de egyszerűsége és sokoldalúsága miatt egyre többen használják ideiglenes, vagy állandó lakhelyként (RBNB, ház kibővítés, stúdió szoba, kisebb apartman, man cave, stb.).

Előnyök:

 • A szigorú gyártási előírások, ellenőrzött építési folyamat, bevizsgált és hatóságilag engedélyezett anyagok felhasználása.
 • Időjárási körülményektől független építés.
 • Az építés során nincsenek rejtett költségek. Az építés, szállítás és telepítés költsége előre tervezhető.
 • A épület néhány hónap, de akár néhány hét alatt elkészül.
 • A házak energiatakarékosak, megfelelnek a hőtakarékossági előírásoknak.
 • Sokoldalú tervezhetőség, a klasszikus házformától a modern lapos tetejű, de akár a konzolos kialakítású ház is építhető.

A kész vagy moduláris épületek nem annyira súlyosak, mint a hagyományos anyagokból készült (kő, tégla, beton) házak, ezért alapozásukhoz valós és ésszerű választás a talajcsavar alkalmazása.

Miért éri meg talajcsavarokat választani a kész-, modul-, és konténerházakhoz?

A fent felsorolt előnyökhöz számos pontban csatlakozik a talajcsavaros alapozás, melyről bővebben olvashat blogunkban is. »

 • Környezettudatos alapozási technológia. A talajcsavarok több alkalommal felhasználhatók, újra hasznosíthatók;
 • Nincs földmunka és építési törmelék. A talajcsavarok telepítéséhez nem szükséges talajelőkészítés;
 • Nem kell az alapozás miatt több alvállalkozóval egyeztetni (konténer, talajkitermelés, betonszállító, kőműves, stb.), cégünk a talajcsavar értékesítését, kiszállítását és telepítését is vállalja;
 • Időjárásfüggetlen alapozás, a talajcsavarok az év minden szakában, akár fagyban is telepíthető;
 • Nincs száradási és kötési idő. A talajcsavaros alap akár egy nap alatt is elkészíthető és azonnal terhelhető;
 • A modul ház nagy előnye, hogy nem fix épület, ezért bármikor áttelepíthető egy másik helyre. Talajcsavaros alapozás esetén, a modulházzal együtt a csavarok is mobilizálhatók, ezáltal a házhely a vissza növő növényzet miatt néhány hónapon belül eltűnik. Ellentétben a betonalappal a talajcsavar nem hagy nyomot a természetben.

A moduláris épületek és a talajcsavaros alapozás, mint gyors, stabil, költséghatékony, kiszámítható és nem utolsó sorban környezettudatos technológiák alkalmazása a lakáscélú építkezések egyre nagyobb részét képezik. A talajcsavar használata a kivitelezők számára a fenti előnyök mellet azért is ésszerű, mivel cégünk nem csak a kivitelezésnél, hanem a tervezési szakaszban, a talajcsavarok méretének, darabszámának és azok helyének (feltámasztási pontoknak) a meghatározásában is közreműködik.