Mi az a talajcsavarozás?

A talajcsavarozás egy Magyarországon még kevésbé ismert, de tapasztalataink alapján egyre inkább terjedő alapozási technológia beton használata nélkül.

Milyen technológiára épül a talajcsavarozás?

Nyugat- és Észak-Európában ez a fajta alapozási alternatíva már széleskörben alkalmazott. Ennek oka részben a környezettudatossági szempontok, részben egyéb, hosszasan sorolható előnyök, amelyekre egy külön bejegyzésben fogunk részletesen kitérni. A talajcsavarozás gyakorlatilag a hagyományos beton alapok kiváltására nyújt tökéletes alternatívát. Ezzel a megoldással mérsékelhető, vagy akár teljesen megspórolható a jelentős munkával és költségekkel járó földmunka és ásás, valamint a kitermelt föld elszállításának költsége. A talajcsavarokkal gyorsan és könnyedén, betonozás nélkül készíthetünk alapokat egyszerűbb, ház körüli munkálatokhoz, de nagyobb, ipari projektek során is egyaránt alkalmazhatóak. A talajcsavar tökéletes megoldás végleges, vagy ideiglenes alapok készítéséhez, köszönhetően az elérhető széles skálának, ami az 50-60 cm-től a több méterig is terjedhetnek. Az alapozáshoz használt talajcsavarok tűzihorganyzott acélból készülnek, évtizedekig ellenállnak a korróziónak, így hosszú távon nyújtanak stabil alapot építményeink számára.

Hogyan történik a talajcsavarok kivitelezése?

A talajcsavarok esetében a kivitelezés rendkívül gyorsan elvégezhető. Néhány csavar lehajtása akár pár perc alatt kivitelezhető, egy ház alapja pedig akár 1 nap alatt elkészül. Külön előnye a betonnal ellentétben, hogy nincs kötési idő, az alap azonnal terhelhető. További előnye a betonnal szemben, hogy a talajcsavarok lehajtását nem befolyásolja az időjárás, akár a fagypont alatti hőmérséklet sem jelent akadályt. A fentieken túl a talajcsavarok olyan körülmények között is alkalmazhatóak, ahol a beton szóba sem jöhet. Gondoljunk itt a vizes, lápos területekre, vagy akár víz alatti kivitelezésre. Ezzel a megoldással olyan nehezen megközelíthető területeken is könnyedén stabil alapot tudunk készíteni, ahol munkagépek alkalmazása a terület adottságai miatt nem lehetséges, továbbá ahová a betonkeveréshez szükséges eszközök, gépek csak nehezen, vagy egyáltalán nem szállíthatóak oda.

A talajcsavar működési mechanizmusát leginkább úgy lehet megfogalmazni, hogy a rákerülő építmények terhelő hatásait közvetítő elemként átterheli a talaj teherbíró rétegének, ezáltal rendkívül stabil alapot biztosítva építményünk számára. A talajcsavar jellegét tekintve olyan, mint a facsavar, csak lényegesen nagyobb méretben és nem fába, hanem a földbe kerül behajtásra.

A következő bejegyzésünkbe a talajcsavarozás előnyeit fogjuk bemutatni. Kövessék facebook oldalunkat, hogy ne maradjanak le a talajcsavarokat bemutató sorozatunk egyik részéről sem.

Kérdés esetén pedig forduljanak hozzánk bizalommal az oldalon megtalálható elérhetőségeinken, vagy a kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével.