Alapozás beton nélkül

HOBBY talajcsavarok

Felhasználási lehetőségek

A HOBBY talajcsavarok elsősorban a ház körüli alapok kiváltását célozzák meg. Ebbe a kategóriába tartozó talajcsavarok kisebb kivitelezések esetén alkalmazhatók, előnyük, hogy akár magunknak is be tudjuk hajtani a földbe különösebb eszközigény nélkül, vagy bérbe vehető eszközök segítségével.

Felhasználási területek különösen

 • Teraszok

 • Pergolák, féltetők, lugasok

 • Kerítések, oszlopok

 • Játszótéri eszközök

 • Napernyők, napvitorlák, ruhaszárítók

 • Kerti bútorok és egyéb építmények

 • Kocsibeállók, könnyűszerkezetes és lemezgarázsok

 • Egyéb építmények

Házkörüli alapozási munkák beton nélkül gyorsan és egyszerűen

Nincs szükség többé ásóra és földmunkákra, nem kell betont keverni és kivárni a kötési időt. A talajcsavarok segítségével mindez könnyen és gyorsan kiváltható és azonnal terhelhető!

Játszóterek

Kerti épületek

Kerítések

Teraszok

Napernyők

Pergolák

Hogyan válasszunk talajcsavart?

TOLDHATÓ csavarok

A HOBBY szériába tartozó toldható talajcsavarok segítségével az egyenetlen terep sem jelenthet akadályt, a csavarfej pedig igény szerint kombinálható a felhasználási célnak megfelelően.

FIX csavarok

A FIX talajcsavarok segítségével gyorsan és egyszerűen készíthetjük el a ház körüli munkákhoz szükséges alapokat, ezeket szintén akár magunk is könnyedén lehajthatjuk és azonnal terhelhetjük.

Milyen adatokra lesz szükség a számításhoz?

A talajcsavarok alkalmazásával örökre elfelejthetjük az idő- és munkaigényes betonozás fárasztó mozzanatait, az ásást és a földmunkák eredményezte kitermelt föld elszállítását.

Na de hogyan válasszuk ki a számunka megfelelő méretű talajcsavart?… Nagyon egyszerűen…

A megfelelő összetétel kiszámításához az alábbi paramétereket kell figyelembe vennünk

 • az építmény súlya, aminek az alapját szeretnék elkészíteni
 • az építmény várható terhelése (pl.: terasz esetében bútorok, személyek súlya)
 • várható legnagyobb hóterhelés

Ha a fenti paraméterek nagyságrendileg megvannak, akkor már könnyedén kiszámítható, hogy mekkora talajcsavarra van szükségünk:
(építmény súlya + várható terhelés súlya + hóterhelés) / talajcsavarok száma = Csavarok teherbírása.
A tervezés során szintén figyelembe kell venni a talaj formáját (sík, vagy lejtős terep), valamint a talaj összetételét (löszös, agyagos, lápos, esetleg sziklás talaj).

A fenti képen látható teherbírási adatok normál talajra vetítve kerültek kiszámításra, az értékek 35% biztonsági faktorral csökkentettek. A grafikonon szereplő adatok hozzávetőleges értékeket mutatnak, a megfelelő talajcsavart a terület adottságaihoz viszonyítva szükséges kiválasztani. Az értékek nem a talajcsavar teljes hosszát, hanem a talajba hajtott méretét jelentik. A gyártó nem vállal felelősséget a talajcsavarok nem megfelelő kiválasztása miatt okozott károkért. (1kN = kb. 100 kg)

Hogyan tudom magamnak lehajtani az általam kiválasztott talajcsavart?

Kézi erővel történő lehajtás (a lehajtókar bérelhető)

Jelölje ki a talajcsavar helyét, kézi fúróval, vagy egy acél cölöp leütésével készítse elő lyukat

Kézzel állítsa a talajcsavart a kívánt pozícióba és pár fordulat tekerés segítségével rögzítse a csavart a földbe úgy, hogy megálljon

Egy fémrúd segítségével, vagy amennyiben vásárolt, vagy bérelt egy kézi behajtó eszközt, akkor annak a használatával hajtsa le a talajcsavart az óramutató járásával megegyező irányba. A lehajtás során ügyeljen a talajcsavar kíván pozíciójának a megtartására, szükség esetén használjon vízmértéket.

Amennyiben toldható talajcsavart használt, úgy a csavartest lehajtását követően helyezze el a toldót és folytassa a lehajtást, vagy helyezze rá a testre választott csavarfejet és rögzítse azt.

Gépi erővel történő lehajtás (a gearbox bérelhető)

A Gearbox 1:20 típusú behajtó gép kizárólag a hobby talajcsavarok telepítéséhez alkalmazható legfeljebb 100 cm mélységig.

Jelölje ki a talajcsavar helyét, kézi fúróval, vagy egy acél cölöp leütésével készítse elő a furatot. Az eszköz használata előtt ellenőrizze az állapotát, távolítson el róla minden szennyeződést. Helyezze a fúrót az adapterbe, majd a fúrófejet rögzítse a talajcsavarba úgy, hogy az a barázdákkal tökéletesen illeszkedjen.

Ellenőrizze, hogy az eszköz minden eleme megfelelően illeszkedjen. Helyezze a talajcsavart az előre kijelölt furatba, az eszközt pedig támassza ki a teleszkópos rúd segítségével.

Csatlakoztassa a vízmértéket a talajcsavarhoz. A talajcsavart a kezelő keret segítségével igazítsa függőleges pozícióba. Soha ne a fúró mozgatásával igazítsa a talajcsavar pozícióját, erre minden esetben a kezelő keretet használja.

Győződjön meg róla, hogy a teleszkópos rúd megfelelően rögzítésre került, majd a gyártó utasításainak megfelelően az eszköz használatával hajtsa be a talajcsavart.

A behajtás során a talajcsavar a körülötte lévő földet tömöríti, ezáltal magas stabilitást eredményez. A munka elkészültével a talajcsavaros alap azonnal terhelhető.

A talajcsavarozást megelőzően győződjön meg arról, hogy a kijelölt helyen a föld alatt nem futnak közművek, vagy egyéb vezetékek. Ennek elmulasztása kárt, vagy akár súlyos sérülést is okozhat.

Amennyiben kérdése merül fel, vagy segítségre van szüksége a talajcsavar megfelelő kiválasztásához, valamint lehajtásához, akkor forduljon hozzánk bizalommal.